Jobbstart: Ta chans till förbättring och förändring

Publicerad 5 augusti 2024

Även om du börjat jobba efter semestern finns det ännu många långa sköna dagar att suga ut det bästa av. Använd energin du laddat upp med i sommar och se till att få en bra start på jobbterminen genom att i lugn och ro se över din arbetssituation, kompetensutveckling och hälsa. 

Här kommer lite tips för en bra jobbstart efter semestern:

Det är okej med startsträcka

Var snäll mot dig själv, få inte dåligt samvete om det känns lite trögstartat. Alla mejl behöver inte vara besvarade och åtgärdade första dagen.

Planera jobbet i trevlig miljö
Foto: Journalistförbundet

Planera in kompetensutveckling

Snart är alla kollegor tillbaka och arbetet igång som vanligt. Därmed kommer kalendern inom kort vara uppbokad, så fånga tillfället och planera det du behöver. Se över om det finns utbildningar eller annan kompetensutveckling att söka till under hösten. Stipendier! Om du är frilans kan du även kolla in höstens kurser hos oss. 

Läs också: Dags för uppgradering
Träning på Actic.
Foto: Actic

Satsa på hälsan

Känn efter hur du mår efter sommaren, och fundera på hur du ska göra för att må så bra som möjligt under hösten. Ligger arbetsbördan på en rimlig nivå? Om inte, prata med chefen eller se över dina uppdrag. Hur känns kroppen, behöver du någon särskild sorts träning? (Kom ihåg att du som medlem har rabatt hos Actic!) Är det läge att föreslå för chefen att redaktionen inför friskvårdstimme eller andra aktiviteter som främjar hälsan? Och är det nu du äntligen ska börja fixa nyttiga matlådor och mellanmål för hela veckan …? Fast man får faktiskt unna sig en och annan utelunch med kollegorna – det är också bra för hälsan!

Räknar pengar
Foto: Journalistförbundet

Håll koll på din anställningsform och lön

Är du visstidsanställd är det klokt att skaffa dig ett samlat grepp om dina anställningar. Skriv ner vid varje arbetstillfälle vilken anställningsform du har, för vilken tid som anställningen gäller och hur många dagar du arbetat hos samma arbetsgivare. Skriv också upp lönen så du kan jämföra och se att du får en skälig löneutveckling. Håll koll på om nya tjänster dyker upp, och meddela företaget om du är intresserad av någon av dem.

Byt jobb

Känner du att du inte utvecklas eller trivs hos din arbetsgivare? Eller att det inte längre funkar med frilansliv? Förhoppningsvis kan du få till förändringar, och ta gärna hjälp av oss, men ett annat alternativ är ju att faktiskt söka ett nytt jobb. Det finns inte ett överflöd av lediga tjänster därute, men nya jobb dyker ändå upp kontinuerligt. Håll koll på annonser i Journalisten och annan branschmedia, samt på medieföretagens egna hemsidor. Var aktiv på Linkedin, fila på cv:t och testa att skicka iväg en spontanansökan! Du kan även se över vad du har möjlighet att göra med omställningsstudiestödet.

Fixa rätt medlemskap

Logga in och kolla att dina uppgifter stämmer på mina sidor på sjf.se. Om du till exempel byter anställning, får ny inkomst eller flyttar ska uppgifterna ändras av dig som medlem. Om du varit studentmedlem under sommarvikariatet men fortsätter jobba, då är det dags att ansöka om ett ordinarie medlemskap.

Klippor vid en sjö
Foto: Dan Lepp/Johnér

Förläng sommaren

Och kom ihåg – sommaren är inte slut bara för att du börjat jobba igen! Ta lunchen utomhus, kanske till och med ett dopp i närmsta vattendrag går att klämma in. Lapa sol till eftermiddagskaffet. Njut av de varma dagarna och kvällarna utanför din arbetstid. Planera in utflykter och helgaktiviteter att se fram emot.

Senast ändrad 5 augusti 2024