På grund av det läge som råder i Sverige och i vårt närområde så kommer inget komplett kursprogram att kunna ges före ansökningstidens utgång. Tanken är att vi som arrangerar kursen ska kunna anpassa innehållet till att vara så dagsaktuellt som möjligt.
Dag 1 Föreläsningar och studiebesök
Under förmiddagen kommer representanter från Försvarsmakten, bland annat presschefen Therese Fagerstedt att föreläsa under rubriken Försvarsmakten i Nato, vad innebär det i realiteten?
Studiebesök på F16 i Uppsala
Studiebesöket kommer ske efter lunch och vi kommer att få ta del av olika uppgifter som flygvapnet och F16 svarar för i och med medlemskapet i Nato. Vi kommer också att besöka Luftstridsskolan.
Återkomst till Stockholm senast klockan 18. Fri kväll.
Dag 2 Föreläsningar
Förmiddagen kommer att ha inriktning mot försvars- och säkerhetspolitik
Efter lunch är inriktningen civilberedskap och Nato.
Ett flertal föreläsare kommer att ge sina respektive uppfattningar kring vilken påverkan medlemskapet i Nato medför för civila myndigheter.
Allmänt om kursen
Tisdagen den 22 oktober kommer att börja klockan 08.00 och kommer att avslutas senast klockan 18.00.
Onsdagen den 23 oktober kommer att börja klockan 08.30 och avslutas senast klockan 17.00
Kursen kommer att vara intensiv och pågå från tidig morgon på tisdagen till sen eftermiddag på onsdagen. Det innebär att för personer som bor utanför Stockholm ingår det vid behov tre hotellövernattningar från måndag till torsdag. Deltagare boende i Stockholm erbjuds hotellboende från tisdag till onsdag.
Kursen kommer att hållas i centrala Stockholm samt dag 1 även i Uppsala dit gruppen reser gemensamt till och från. Dag 2 kommer att hållas i centrala Stockholm.
Förberedelse inför deltagande på kursen. Till deltagare på kursen kommer viss litteratur att skickas ut i förväg. Föreläsningarna avslutas alltid med en frågestund där du som deltagare förväntas vara aktiv
Behörig att söka
Stipendiemedlen kommer från Bonus Copyright Access och är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.
Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft
1) texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (dvs tryckta); eller
2) bilder publicerade i svenska böcker; eller
3) texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.
Vi ger endast besked till de som får stipendiet och de får besked via mejl. Namnen på stipendiaterna publiceras på www.sjf.se, i tidningen Journalisten och på deras hemsida.
Sök stipendiet
Sista ansökningsdag är passerad och ingen ny kurs är inplanerad för 2025.