Vi på Journalistförbundet får regelbundet frågor om vilken utbildning vi tycker att man ska gå för att bli journalist. Det enkla svaret är att det beror på och att det skiljer sig mycket från person till person.
Observera att det inte ligger i Journalistförbundets uppdrag att granska, utvärdera eller på något sätt ranka de olika journalistutbildningarna. Kvaliteten och upplevelsen kan skilja sig från år till år. Vi rekommenderar inte någon journalistutbildning framför någon annan.
Redan under studietiden kan du bli studentmedlem i Journalistförbundet och ta del av vårt presskort, försäkringar och andra medlemsförmåner.
Kort eller lång utbildning?
Är du helt ny på området och vill ha en stabil grund? Då finns det flera längre journalistutbildningar att välja på. Man kan gå på universitet, högskola eller folkhögskola.
Att utbildningen innehåller flera och/eller längre praktikperioder är viktigt. Då ges du möjlighet att testa olika roller och medietyper och får förståelse för hur jobbet på en redaktion går till. Praktikperioder ger dessutom goda chanser att få in en fot på olika arbetsplatser.
För en person som redan studerat i flera år eller vill omskola sig till journalist kan en kortare utbildning eller kurs passa bättre utifrån ekonomi, levnadssituation eller att personen redan har kontakter i mediebranschen. Om du redan har någon viss utbildning och/eller kompetens kan du med fördel välja att bli journalist med specialinriktning inom just det området.
Viktigt att få grundförståelse
Eftersom det är svårt att säga vilken utbildning som passar en enskild person bäst rekommenderar vi inte någon utbildningsanordnare framför en annan. Men rent generellt är det viktigt att kunna diskutera, prova sig fram och få testa så många olika saker som möjligt under sin utbildning. Våga försöka och lära dig av dina misstag!
Att bli en bra journalist går inte att fånga i en formel som du enbart behöver lära dig en enda gång. I det här yrket är det inte ovanligt att regelbundet ställas inför helt nya situationer där det ställs stora krav på en grundförståelse för vad arbetet går ut på.
Fördel på tuff arbetsmarknad
Du behöver inte ta en examen eller klara vissa prov för att få kalla dig journalist. Och det går fortfarande att ta sig in i branschen utan någon formell utbildning. Det här är dock inte lika vanligt som tidigare, och eftersom det råder en tuff arbetsmarknad för journalister är det klokt att välja en flerårig utbildning.
Som journalist kan du vara anställd eller frilans. Det går att börja direkt som frilans, särskilt om du är specialiserad på ett visst område eller har teknisk spetskompetens, men det brukar vara lättare att etablera sig som frilans om du varit anställd innan. Det krävs ofta en hel del arbete för att få en frilansverksamhet att gå runt.
Några frågor du bör ställa dig innan du väljer utbildning:
- Vill jag ha en grundutbildning eller en påbyggnadsutbildning?
- Vad är det jag främst behöver lära mig?
- Ingår praktik?
- Kan utbildningen erbjuda mig kunskap om flera olika delar av yrket?
- Finns det möjlighet till diskussion och feedback från lärare och andra studenter?