Frågor och svar inför och vid konflikt

I samband med en aktuell konflikt uppstår många frågor. Journalistförbundet centralt och även lokalt på din arbetsplats tar då fram information som kan delas till dig som medlem och till förtroendevalda. Nedan finns några av de frågor som kan uppstå.

Måste jag delta i en konflikt på min arbetsplats?

Enligt förbundets stadgar så är du som medlem skyldig att delta i en konflikt, även om du inte vill eller sympatiserar med konfliktåtgärderna. Under konflikten kan du som medlem inte heller säga upp ditt medlemskap. Om en medlem utför arbete trots att en stridsåtgärd pågår, till exempel en strejk, är det att anse som ett konfliktbrott. Detta kan leda till att medlemmen utesluts ur Journalistförbundet. 

Vem betalar min lön under konflikten?

Om det rör sig om en övertidsblockad, det vill säga att du inte ska arbeta övertid, så betalar arbetsgivaren lön som vanligt. Men om det istället rör sig om att vi gått ut i strejk eller att arbetsgivaren genomför en lockout, får du som medlem ersättning för inkomstbortfall av Journalistförbundet. Konfliktersättningen baseras på din bruttolön vid konfliktens utbrott, och den är enligt lag skattefri. 

Inte medlem? Du behöver ha blivit medlem innan konflikten bryter ut för att vara berättigad till konfliktersättning. Du behöver också se till att vara registrerad i vårt register med aktuella uppgifter om vart du är anställd.

Har jag rätt att behålla mobiltelefoner och datorer som arbetsgivaren tillhandahåller?

Nej. Arbetsgivaren har vid en strejk, där arbete inte utförs, rätt att samla in utrustning och stänga av anställda från samtliga arbetsverktyg. Detta innebär att du innan en strejk behöver se över alternativ till exempelvis din jobbmobil, som kan innehålla viktiga funktioner som bank-id, appar, mejl och kontaktuppgifter. 

Vad gäller om jag arbetar utomlands?

Det är bara verksamhet i Sverige som berörs av konflikten. Är du på en tjänsteresa utomlands ska du ta dig hem innan konflikten bryter ut, för då omfattas du av konflikten. 

Omfattas även jag som är chef?

Är du medlem i Journalistförbundet och chef på arbetsplatsen så berörs du på samma sätt som alla andra medlemmar på arbetsplatsen. Till exempel när det gäller rätten att delta i konflikten och få konfliktersättning från förbundet. Du omfattas som chef även om du är direktmedlem och inte medlem i den lokala klubben.

Omfattas även jag som praktikant?

Är du studerandemedlem i Journalistförbundet berörs du på samma sätt som alla andra medlemmar av en konflikt på arbetsplatsen. Till exempel när det gäller rätten att delta i konflikten och få konfliktersättning från förbundet om du har praktikantlön. Som praktikant ska du inte heller täcka upp för kollegor som är uttagna i konflikten.

Omfattas även jag som vikarie?

Som visstidsanställd berörs du på samma sätt som alla andra medlemmar av en konflikt på arbetsplatsen. Till exempel när det gäller rätten att delta i konflikten och få konfliktersättning från Journalistförbundet för de arbetsdagar som arbetsgivaren och du kommit överens om innan en konflikt bryter ut. Däremot ska du inte ta nya anställningar på en redaktion, för att täcka upp för kollegor som är uttagna i konflikten.

Omfattas även jag som frilans?

Som frilans ska du inte ta nya uppdrag på en redaktion eller arbetsplats, för att täcka upp för anställda kollegor som är uttagna i konflikten. Skulle det uppstå problem eller om uppdragsgivaren till exempel vill avsluta ditt uppdrag på grund av konflikten, ska du genast kontakta Journalistförbundet för rådgivning. 

Vad händer med min inplanerade semester, ledighet eller utbildning?

Om du begärt och blivit beviljad semester, ledigt för studier eller tjänstledigt innan konflikten, ska du vara ledig som planerat och deltar inte i strejken under ledigheten. Detsamma gäller av arbetsgivaren betald utbildning. Under övrig tid ska du delta i strejken.

Hur tillämpas förtroendemannalagen vid konflikt?

Förtroendemannalagen ger inte en förtroendevald i förbundet rätt till lön vid konfliktarbete, varken under ett varsel eller under en konflikt. Däremot har förtroendevalda rätt till ledighet. För annat fackligt arbete gäller vanliga regler under varseltiden och under ordinarie arbetstid vid övertidsblockad. Förtroendevalda har alltså i regel rätt till betald ledighet för att utföra sina uppdrag. Vid oklarhet, kontakta konfliktjouren.

Kan förbundet vidta stridsåtgärder på en arbetsplats där vi helt eller delvis arbetar på distans?

Det går bra. För den som till exempel arbetar hemifrån gäller samma regler vid varsel om en konflikt som för övriga medlemmar som arbetar på arbetsplatsen. Du har till exempel samma skyldigheter att delta på medlemsmöten och hålla dig uppdaterad om hur konflikten fortlöper. När strejken är över ska du återuppta arbetet enligt de regler om distansarbete som gällde innan strejken bröt ut.

Vad händer om jag blir sjuk under konflikten?

Är du redan sjuk när konflikten börjar ska du ha fortsatt sjuklön från arbetsgivaren. Om du sedan tillfrisknar övergår du till konfliktersättning den första friska dagen. Blir du sjuk under pågående konflikt gör du som vanligt en sjukanmälan till arbetsgivaren och sjuklön betalas ut.

Vad innebär ett varsel?

Innan det är möjligt att ta till en konfliktåtgärd, ex. en strejk, måste man som part förvarna, den berörda motparten. Dessutom måste Medlingsinstitutet kopplas in för att medla i konflikten. Minst sju arbetsdagar innan en konflikt bryter ut ska en part varsla om konflikt.

I varselhandlingarna ska tydligt framgå varför man varslar, syftet med konfliktåtgärden, vilken arbetsgivarorganisation/företag/arbetsplats som konflikten riktas mot, vilken typ av stridsåtgärder som det handlar om samt när konflikten träder i kraft.

Vad innebär det att gå ut i strejk?

Strejk innebär att förbundets medlemmar inte får jobba och att arbetsuppgifter sätts i blockad. Blockad gör att ingen annan heller får utföra aktuellt arbete. Det enda arbete som får utföras är sådant som Journalistförbundet undantar i varslet, vilket undantas i varselhandlingen.

Vad kan arbetsgivaren göra?

Den vanligaste stridsåtgärden från arbetsgivarens sida är lockout. Det innebär att de anställda utestängs från arbetsplatsen och inte har rätt till någon lön under lockouten. Arbetsgivaren ska i varslet redovisa lockoutens omfattning och om den ska omfatta hela eller delar av personalen. Varseltiden för lockout är sju arbetsdagar, precis som vid varsel om strejk.

Min kollega är inte medlem – vad gäller under en konflikt?

När varsel är lagt av förbundet är det viktigt att rekrytera medlemmar. Det är viktigt för förbundet att kunna representera så många som möjligt på arbetsplatsen. Det är alltid möjligt att bli medlem i ett förbund men den som vill kunna vara garanterad konfliktersättning ska ha ansökt om medlemskap innan konfliktåtgärden träder i kraft. Om ansökan inkommer efter att konflikten trätt i kraft har medlemmen inte rätt till konfliktersättning.

Kan jag söka utträde ur förbundet under en konflikt?

Nej, efter att ett varsel har lagts om konflikt har en medlem ingen rätt att bli beviljad utträde ur förbundet.

Senast ändrad 12 april 2025