– Läget är kritiskt för en stor grupp av våra frilansmedlemmar. När en förändring går så här fort finns det ingen möjlighet att hinna ställa om. Många frilansar omfattas inte heller av de sociala skyddsnäten, utan står helt på bar backe. I en sådan situation känns det viktigt att verkligen göra vad man kan. Därför har vi startat den här fonden, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund.
Snabbt stöd behövs
Nästan hälften av frilansmedlemmarna har förlorat uppdrag, och en tredjedel saknar möjlighet att täcka upp för uteblivna intäkter. Det kom fram i en undersökning som Journalistförbundet gjorde 20 mars 2020. Sedan dess har förbundet riktat en lång rad krav gentemot ansvariga politiker och även fått gehör för flera av dem. Men åtgärderna räcker inte, och frilansarna behöver stöd nu.
– Å ena sidan är jag stolt över att vi kan göra det här. Å andra sidan är det verkligen ledsamt och allvarligt att det ska behövas. Vi kommer fortsätta göra vårt yttersta för att politikerna ska fatta beslut som gör att frilansar omfattas av statligt stöd på ett fungerande sätt. Det är det enda rätta, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
Stipendium på 10000 kronor
Pengarna i krisfonden kommer kunna sökas av medlemmar som ett stipendium via sjf.se. Ansökningsformuläret kommer att vara öppet till och med 15 maj. Medlen ska gå till medlemmar som på grund av corona-krisen gått miste om uppdrag. Varje person som får sin ansökan beviljad tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor.
Exceptionellt läge
Beslutet att inrätta en krisfond för frilansar togs av Journalistförbundets styrelse 24 april 2020. På grund av det exceptionella läget tas de 2,5 miljoner kronorna från Journalistförbundets konfliktfond för att stötta frilansande medlemmar. Det är även möjligt för enskilda personer, företag eller organisationer att skänka pengar till krisfonden.
Presskontakter i denna fråga:
Tomas Backlund, vice ordförande
Johan Lif, förhandlingschef