Initiativtagare till manifestationen var Kurdo Baksi med stöd av oss i Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen. Även Karin Olsson, kulturchef Expressen, Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet och Helena Giertta, chefredaktör Journalisten talade.
För Journalistförbundet talade vår ordförande Ulrika Hyllert som läste upp ett brev hon skrivit till den fängslade förläggaren och svenska medborgaren Gui Minhai
”Det här är mitt andra brev till dig. Det första läste jag upp på den här platsen framför Kinas ambassad i oktober vid en tidigare manifestation. Den dagen var det precis tre år sedan du frihetsberövades.
Under de månader som gått sedan dess har många personer och organisationer fortsatt skriva och kämpa för dig på olika sätt. Flera deltar i den manifestation vi håller idag. Det är så viktigt att vi skriver. Att vi protesterar. Att vi inte är tysta. Att vi gör det vi kan. Du måste släppas fri nu. Du måste få träffa din familj.
Nästa vecka samlas den Europeiska Journalistfederationen till ett möte i Tallin. Tillsammans med de andra nordiska förbunden har Journalistförbundet lagt fram ett förslag för att uppmärksamma dig och Dawit Isaak. Vi vill att våra europeiska kollegor tillsammans med oss kräver att ni släpps fria och Sveriges regering och företrädare för EU gör sitt yttersta för att se till att det händer. De kan göra så mycket mer än idag.
Sedan jag skrev till dig senast har Journalistförbundet fått ett brev av Kinas ambassad. Vi skrev nämligen till ambassaden och kritiserade dem efter att de smutskastat Kurdo Baksi som ordnat många manifestationer, skrivit om din sak och som självklart är här idag. Brevet från Kinas företrädare är på djupaste allvar. Men det är svårt att läsa och ta till sig när de i sitt brev hävdar att Kina både respekterar och står för yttrandefrihet. Det är svårt att läsa när de missbrukar och retoriskt misshandlar de begrepp och skrivningar om pressfrihet och yttrandefrihet som vi manifesterar just idag när det är pressfrihetens dag och du fortfarande är fängslad. Å ena sidan är det skrattretande absurt å andra sidan oerhört smärtsamt. Yttrandefriheten är inte relativ.
Det finns mycket mer jag vill skriva till dig. Om hopp, om det som är bra, om din dotter som kämpar hårt för dig. Men jag hoppar helst över den pinsamma och plågsamma historien som lett till att Sveriges tidigare ambassadör i Peking nu misstänks för brott mot rikets säkerhet. Det går verkligen att göra mer. Det går att vara hårdare, tydligare, obekvämare och smartare.
Varje dag är en dag för mycket”.