Stödmanifestation för Gui Minhai 

Publicerad 25 april 2019

På Pressfrihetens dag 3 maj arrangeras en stödmanifestation i Stockholm för den svenska förläggaren Gui Minhai som sedan nära fyra år sitter fängslad i Kina.

Det var den 17 oktober 2015 som kinesiska myndigheter kidnappade den svenske medborgaren, bokförläggaren och poeten Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker och hölls isolerad från omvärlden. 

Exakt två år senare ”frigavs” Minhai, men bevakades i staden Ningbo, utan möjlighet att lämna Kina. Detta trots att han endast är svensk medborgare. Men ”frigivningen” varade inte länge: Bara några månader senare kidnappade civilklädda regimagenter Minhai som satt med två svenska diplomater på ett tåg nära Beijing. Sedan dess den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv tre gånger och fördöma Sverige ifrån ett underjordiskt fängelse.
 
För att Gui Minhais ska släppas fri och för att hans öde inte ska falla i glömska anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai på Press- och yttrandefrihetsdagen fredagen den 3 maj 2019, klockan 12.00-12.30 utanför Kinas ambassad. Adressen är Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, strax intill Etnografiska museet och Tekniska Museet.
 
Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och den genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen.
 
Medverkande:

  • Karin Olsson, kulturchef Expressen
  • Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet
  • Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
  • Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund
  • Ulrika Hyllert, ordförande Sveriges Journalistförbund
  • Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN
     

Senast ändrad 28 februari 2020