Foto: Johnér (montage)

Sälj in ditt gräv – här är grävarnas bästa tips

Publicerad 9 april 2025

Låt den inre mögelhunden nosa vidare, hitta thriller-känslan och åh fan-faktorn samt undvik glädjekalkyler. Missa inte denna guldgruva med tips från hela sex erfarna grävande journalister!

Pssst! Är du på Grävseminariet i Borlänge 11-12 april? Kom och säg hej, vi är på plats!

Marja Grill
Foto: Rikard Collisöö/SVT

Marja Grill, reporter på SVT Nyheter

1. Hur förbereder en sig för att sälja in sin grävidé?

– Gör en sammanfattning av grävets mini-/maxinivå, ha en eller ett par hypoteser med tillhörande genomtänkt metod/metoder för grävet.

– Tänk igenom hur mycket tid det kan ta och lägg på lite för oförutsedda händelser så att du inte tar för lite betalt eller gör en glädjekalkyl.

– Var förberedd på att svara på detaljerade frågor om vad du vet så långt och vilka svårigheter du ser.

– Tänk efter innan om du helst vill jobba ensam eller ihop med någon på redaktionen, och förbered hur du ser framtida publiceringar.

2. Ge oss dina bästa tips på hur en bäst säljer in ett gräv!

– Det bästa är om redaktören kan se publiceringen framför sig redan nu. Om du inte jobbar på den aktuella redaktionen redan, titta på hur andra liknande publiceringar ser ut rent formmässigt så att du har satt dig in i vilket format grävet kan publiceras i. 

– Förbered en hiss-pitch med några tydliga vinklar och berätta hur du ser framför dig en kommande publicering, inklusive till exempel tänkta rubriker och ingresser. Där behöver du också vara tydlig med vad som är belagt redan nu och vad som återstår och kan komma att ändras. Var tydlig med svagheter och svårigheter redan från början, det ökar din trovärdighet och förebygger eventuella problem längre fram.

3. Funkar det att sälja in ett grävjobb som redan är gjort?

– Javisst, inga problem, men berätta inte allt du har med en gång. Kolla först lite så att detta inte är något som redaktionen redan jobbar med, och om intresse finns för ämnet. Du vill inte röja allt genast om svaret blir nej, det sätter er båda i en svårare situation om du sedan ska gå vidare till en konkurrerande redaktion.

– Var tydlig med dina krav och att ge deadline för när du behöver svar, och med att du kan gå till en annan redaktion efter det.

4. Vad ska en tänka på att INTE göra när en vill sälja in sitt gräv?

– Det är svårare för en redaktör att bestämma sig ju otydligare och osäkrare projektet är, så allt som förmedlar att du vet vad du kan och vad du har hemma är en fördel. Även att ha andra arbetsprover och kunna berätta om hur en jobbar hjälper, tror jag.

"Var tydlig med svagheter och svårigheter redan från början"
My Vingren
Foto: Marc Femenia

My Vingren, frilans

1. Hur förbereder en sig för att sälja in sin grävidé?

– För mig börjar allt med att kunna förklara vad grävet handlar om, på ett sätt som får redaktören att känna samma nyfikenhet och spänning som jag. Oftast gräver jag med magkänsla, så jag vill lyckas förmedla den känslan av angelägenhet och spänning. Mina bästa gräv känns som en thriller – så jag vill förmedla det till redaktören. Rent praktiskt brukar jag skriva en mening som fångar varför detta är viktigt just nu, och för just den målgruppen. Sen ser jag till att kunna svara på: "Vad är nytt? Vad står på spel? Vad vet vi redan, och vad vet vi inte än?"

Ge oss dina bästa tips på hur en bäst säljer in ett gräv!

– Ha engagemang för ämnet! 

– Visa att du har koll: det ska märkas att du har gjort förarbetet, men lämna också utrymme för att det är ett pågående gräv.

– Tänk visuellt: kan det bli grafik, rörligt, ett case-drivet berättande? Redaktörer tänker ofta plattformsanpassat.

– Som frilans: visa att du är rätt person att göra det här grävet – varför har just du tillgång till källorna eller förförståelsen?

Bonusinfo: Så tar du betalt för ditt frilansjobb

3. Funkar det att sälja in ett grävjobb som redan är gjort?

– Ibland, men det är svårare. En redaktion vill ofta vara med och forma arbetet, och det finns ett större nyhetsvärde i att vara först. Men för mig har ofta ett jobb trådar till flera berättelser. Ett gräv kan ju bli ett reportage eller nyhet.  Men ska jag vara ärlig är det inte min bästa sida; jag är bättre på att gräva än att sälja.  

4. Vad ska en tänka på att INTE göra när en vill sälja in sitt gräv?

– Pitcha inte ett ämne – pitcha en story.

– Undvik vaga formuleringar som "jag tror det finns något här". Du behöver ha en tes eller ett spår.

– Sälj inte in något som är för färdigt – redaktörer vill känna att det går att utveckla tillsammans.

– Skicka inte en lång, oprecis text – var kort, tydlig och konkret.

"Mina bästa gräv känns som en thriller"
Fredrik Selgeryd
Foto: Arbetarbladet

Fredrik Selgeryd, reporter på Arbetarbladet

1. Hur förbereder en sig för att sälja in sin grävidé?

– Börja med att formulera din tes och varför dina läsare har rätt att få veta sanningen. Det kan kännas fel, men våga sätta olika rubriker redan nu, dessa går att ändra under arbetets gång. Lägg därefter mycket tid på att fundera på hur det går att undersöka tesen. Vilka metoder kan jag använda? Vilka människor finns att prata med och så vidare.

2. Ge oss dina bästa tips på hur en bäst säljer in ett gräv!

– Om det går, visa din arbetsgivare exakt vad det är du kan komma att avslöja, om allt går som det ska. Men var också ärlig med vilka utmaningar som finns, och förbered gärna en i-sämsta-fall-vinkel. Det vill säga, går det att publicera artiklar i ämnet även om avslöjandet i sig faller? Det är också viktigt att inte göra några glädjekalkyler på hur lång tid grävet kan komma att ta. Det finns ingen anledning att själv vara den som sätter onödig press på dig själv, och även riskerar att göra en nyhetschef besviken i onödan om saker inte blir klara i tid. 

– Men viktigast av allt: Visa för chefen att du brinner för grävet, och verkligen tycker det ska bli kul att göra det. Entusiasm smittar av sig!

3. Funkar det att sälja in ett grävjobb som redan är gjort?

– På en lokaltidning som Arbetarbladet går det absolut att sälja in ett grävjobb som redan är gjort. Det finns så otroligt många duktiga lokalredaktioner över hela landet och våra läsare, och deras liv, är ofta helt separerade. Ett gräv nere i Värnamo kan absolut göras i Sandviken, och tvärtom. Det vinner både redaktionerna och läsarna på.

4. Vad ska en tänka på att INTE göra när en vill sälja in sitt gräv?

– Nyhetschefer är slipade (de flesta), och ser igenom när en reporter har glädjekalkyler och förskönar. Var ärlig med utmaningar och svårigheter. Se också grävet som en process, där du behöver ha med dig dina chefer. Samtidigt ska du inte hamna i en situation där du bara är tacksam för att du får göra grävet. Våga ställa krav på dina chefer, så att du verkligen får de förutsättningar du behöver för att kunna göra ett bra gräv.

"Våga ställa krav på dina chefer"
Annakarin Löwendahl och Kristina Wahlgren
Foto: Emil Malmborg

AnnaKarin Löwendahl och Kristina Wahlgren, reportrar på Hem & Hyra

1. Hur förbereder en sig för att sälja in sin grävidé?

– Gör gärna presearch i förväg så att du vet att idén håller. Du behöver veta att du kan belägga ett missförhållande åtminstone i någon grad, för att säkra en miniminivå. Du behöver ha en bild av vart du vill med grävet, och redan i det här stadiet visualisera hur jobbet kan gestaltas och göras ut. Om du inte redan har ett case/en berörd människa som kan bära berättelsen så ska du säkra det så fort som möjligt.

2. Ge oss era bästa tips på hur en bäst säljer in ett gräv!

– Tänk igenom följande punkter: Är det ett missförhållande, är det allmänintressant, berör det en större grupp människor, skulle folk bry sig och bli förbannade, finns det någon att ställa till svars, går det att berätta den här historien på ett handfast och begripligt sätt? 

– Mejsla fram en tydlig pitch. Vad är själva grejen? Vilken scen vill du inleda med, och vem ska läsaren få följa? Planera för ansvarsutkrävande redan från start. Se ditt maximimål framför dig, och vilka byggstenar du skulle behöva för att ta dig dit. Presentera både detta och din redan säkrade miniminivå. 

– Hitta en redaktör som tror på dig och din förmåga. Vi två har förmånen att vara anställda på en redaktion som satsar på grävande journalistik. I de större granskningar som vi har gjort har vi jobbat med engagerade och målinriktade redaktörer. Kom ihåg att ett grävprojekt är ett teamwork.

3. Funkar det att sälja in ett grävjobb som redan är gjort?

– Nja. Om grävet redan är genomfört, men inte publicerat, så kan du ha gått miste om värdefullt redaktörskap. Alla har nytta av en redaktör. Oftast behöver jobben dessutom anpassas efter den plattform de publiceras på, och hela processen är ett teamwork. Men om du är beredd att kompromissa så har du å andra sidan redan säkrat dina case och dina siffror, och har de viktigaste byggstenarna på plats.

4. Vad ska en tänka på att INTE göra när en vill sälja in sitt gräv?    

– Att presentera en alltför svepande idé. Du behöver redan från start kunna formulera vilket konkret jobb det här skulle kunna bli. Med det sagt behöver du kunna lyssna in råd och önskemål om vinklar och utgörning.

"Planera för ansvarsutkrävande redan från start"
Åsa Erlandsson
Foto: Sofia Runarsdotter

Åsa Erlandsson, reporter på Dagens Nyheter

1. Hur förbereder en sig för att sälja in sin grävidé?

– Genom att göra förresearch: Har missförhållandet uppmärksammats tidigare? Vilka frågor är obesvarade? Vilka dokument är tänkbara att få ut, vilka personer kan tänkas prata? Vem/vilka är drabbade, vem/vilka ska ansvarsutkrävas, vilka experter kan bidra, vad är granskningens mikroplan respektive makroplan, påverkan på samhället i ett större perspektiv? Vilka övriga metoder kan man behöva använda, eller uppfinna?

– Och genom att testa åh fan-faktorn på en klok kollega: Reagerar du också på det här?

2.  Ge oss dina bästa tips på hur en bäst säljer in ett gräv!

– Se ovan. Plus att jag inför mig själv ser om det går att formulera missförhållandet i högst tre meningar. Helst i en rubrik. 

– Vilka tänkbara uppföljningar kan man göra efter en första publicering? Finns det någon aktualitetskrok att hänga upp granskningsidén på? 

– Ibland går det inte att hitta en bra ingång, trots ambitiös förresearch. Ändå kan den inre mögelhunden inte släppa ämnet. Då gäller det att antingen försöka dra i trådarna mellan andra jobb-bollar, eller övertyga redaktören att det finns en anledning att detta fortsätter mala inombords.

3. Funkar det att sälja in ett grävjobb som redan är gjort?

– Ja, om det går att tillföra nya uppgifter eller nya perspektiv. Att grävet redan är gjort kan också vara nyheten i sig, tex om politiker eller myndigheter lovade att åtgärda ett missförhållande som avslöjades för ett år sedan, och en ny granskning visar att inget är gjort. Eller att det till och med har blivit värre.

4. Vad ska en tänka på att INTE göra när en vill sälja in sitt gräv?

– Att inte ha gjort hemläxan med förresearch först. Till exempel är det inte kul om redaktören lite matt svarar att det där gjorde konkurrenten för en månad sedan, eller det har kommit en ny lag som täpper till missförhållandet. 

– Att komma med en lång pitch som snarare är ofärdigt tankearbete, än en tänkt vinkel.

"Testa åh fan-faktorn på en klok kollega"

Senast ändrad 10 april 2025