Foto: Tor Johnsson

Viktigt att Sverige värnar fri press och yttrandefrihet efter Nato-besked

Publicerad 29 juni 2022

Den avsiktsförklaring som skrivits under av Sverige och Turkiet inför ett svenskt Natomedlemskap väcker flera frågor som rör journalistik, yttrandefrihet och fria medier.
– Turkiet och president Erdoğan har tidigare vid flera tillfällen krävt att Sverige ska utlämna journalister från Turkiet bosatta i Sverige, så självklart är det allvarligt om Sverige nu skulle gå med på en sådan begäran, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Avsiktsförklaringen har offentliggjorts av Nato, med flera skrivningar om samarbete länderna emellan kring att motverka terrorism. Turkiets president har i flera uttalanden lyft hur Sverige enligt överenskommelsen ska utlämna personer som Turkiet klassar som terrorister. 

 – Journalister som granskar eller skriver kritiska texter är väldigt utsatta i Turkiet. Rättsprocesser och anklagelser mot journalister om terrorism är ett verktyg som president Erdoğan konsekvent använder för att skrämma och tysta journalister i och utanför Turkiet, säger Ulrika Hyllert.

Journalistförbundet kräver att Sverige regering tydliggör vad avsiktsförklaringen innebär för de journalister som flytt till Sverige och hur Sveriges regering fortsatt värnar en stark yttrandefrihet och fri press efter beskedet om avtalet med Turkiet.

– Självklart blir jag orolig för att de journalister i Sverige som flytt Turkiet inte längre ska kunna lita på att Sverige står upp för mänskliga rättigheter och låter dem stanna, säger Ulrika Hyllert och fortsätter: 

– Sverige kan på inga villkor låta Erdoğans definition av vilka personer eller organisationer som är terrorister få styra bedömningarna, det är helt oacceptabelt.
 

Senast ändrad 29 juni 2022