Foto: Sara Carlsson

EFJ-kongress: "Samarbete viktigare än någonsin"

Publicerad 7 maj 2019

På torsdag och fredag denna vecka medverkar Journalistförbundet vid Europeiska Journalistfederationens, EFJ:s, kongress i Tallinn. Där kommer man lägga upp de närmsta tre årens gemensamma arbete för stärkt journalistik och schysta arbetsvillkor för journalister.

– Arbetet för att upprätthålla journalisters villkor och trovärdighet är inte något som stannar vid nationens gränser. Det är viktigare än någonsin att vi samarbetar med våra kollegor i Europa. Vi behöver stärka journalistiken och kämpa för bättre villkor, för såväl anställda som frilansar, säger Ulrika Hyllert.

Under "general meeting", som kongressen kallas inom EFJ, fattas beslut om hur man ska jobba de närmsta tre åren, och en ny styrelse ska att utses. Journalistförbundet representeras av ordförande Ulrika Hyllert. Även Tomas Backlund, vice ordförande, och Tove Carlén, jurist och internationell sekreterare, medverkar.

Stöttar fängslade journalister

Tillsammans med de andra nordiska journalistförbunden står Journalistförbundet bakom två motioner, som handlar om krav på frigivning av Gui Minhai och Dawit Isaak. Förslaget är att kongressen ska fördöma hanteringen av deras fall, samt uppmana Sveriges regering och EU att agera för att de ska friges.

– Att medverka vid kongressen ger Journalistförbundet tillfälle att visa solidaritet med och stötta fängslade journalister även i andra länder, som exempelvis Turkiet och Ukraina, säger Ulrika Hyllert.

Ulrika Hyllert påpekar också att Journalistförbundet har stor nytta av samarbetena inom EFJ.

– Ett tydligt exempel från senare år är när vi drev #fulavtalsfighten, där vi lyfte fram den tyska modellen för upphovsrättsersättning

Exempel på frågor som EFJ jobbar med:

  • Ett fritt public service i hela EU.
  • Upphovsrättsdirektivet.
  • Ökad säkerhet för journalister.
  • Stoppa straffrihet för mord på journalister.
  • Stärkt ställning för kollektivavtalen
  • Bättre villkor för frilansar.
  • Stärkt medieetisk självreglering.

Senast ändrad 28 februari 2020