Fem kollektivavtal under förhandling
Det är Journalistförbundets fem kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Medieföretagen som berörs av förhandlingarna i årets avtalsrörelse. Det är avtal som påverkar villkoren för medlemmar som har en tillsvidareanställning, vikariat eller annan visstidsanställning och går på förbundets kollektivavtal för dagspress, tidskrift, public service, kommersiell etermedia eller bemanning. En vald avtalsdelegation har diskuterat och tagit fram förslag till de specifika kraven för respektive kollektivavtalsområde som senare beslutats av Journalistförbundets styrelse.
4,2 procent i löneökningar
I förhandlingarna för dagspress och public service kräver Journalistförbundet löneökningar på 4,2 procent. Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog betonar vikten av konkurrenskraftiga löner och att medlemmars löner ska sättas utifrån avtalets principer om lönesättning.
– Det är viktigt att medlemmar får en bra lön när de kommer in i yrket men även möjlighet till en bra löneutveckling under hela yrkeslivet. Detta trycker vi särskilt på i kollektivavtalsförhandlingarna genom vårt krav om att ”erfarenhet” ska ha betydelse vid lönesättningen, säger Katarina Dahlskog.
Vikarier och programanställda i fokus
Att visstidsanställningar inte ska användas för ett permanent behov i mediebolagens verksamheter är också något som lyfts särskilt i förhandlingarna.
– Arbetsgivare ska följa intentionen i kollektivavtalet om att tillsvidareanställning är huvudregeln. Vikarier eller andra visstidsanställda ska inte år efter år täcka upp för permanenta behov i bolagen. Det ska inte heller vara möjligt för en arbetsgivare att dela upp vikariatet i syfte att slippa lasa in en medarbetare, säger Ulrika Hyllert.
Journalistförbundet ställer i förhandlingarna krav om att visstidsanställda i normalfallet ska erbjudas anställning för hela den period som anställningsbehovet föreligger. Samt att arbetsgivaren måste informera journalistklubben att och varför en visstidsanställning är tänkt att tillsättas.
Förtydligande av programanställning
I kollektivavtalsförhandlingarna som rör public service lyfter Journalistförbundet även ett förslag om ett förtydligande kring hur SVT, Sveriges Radio och UR kan använda sig av programanställning som anställningsform.
– Det finns ett behov att förtydliga att skrivningen om ”berikning” i programanställningsavtalet och vi har därför förslag på skrivningar som underlättar tolkningen av anställningsformen som endast finns på avtalsområdet för public service, säger Katarina Dahlskog.
Lista med förbundets krav
Journalistförbundets krav på avtalsområdena dagspress och public service är bland annat:
- Löneökningar på 4,2 procent
- Höjda lägsta löner med avtalets värde
- Förbättrad/Höjd Ob-ersättning
- Arbetstidsförkortning
- Visstidsregel som innebär att anställning i normalfallet ska erbjudas för hela den period som anställningsbehovet föreligger
- Informations- och förhandlingsregel gällande visstidsanställningar
- Förtydligande av reglering gällande programanställning
- Rätt till förskottssemester för att säkerställa rätt till betald huvudsemester
- Rätt till övertidskompensation för deltidsanställda på motsvarande nivå som heltidsanställd för arbete utöver ordinarie dagliga arbetstiden.
Förhandlingar inleds i mars
Kollektivavtalsförhandlingarna kommer att inledas mellan Journalistförbundet och Medieföretagen under mars månad. Kollektivavtalen gäller till och med 31 mars 2025 men fortsätter löpa under förhandlingarna med sju dagars uppsägningstid. Journalistförbundet har yrkat på ett nytt ettårigt avtal.
När det gäller Journalistförbundets frilansavtal så har det en löpande giltighetstid och är inte uppe för förhandling. Däremot höjs Journalistförbundets frilansrekommendation 2025 med samma procentuella höjning som förhandlas fram i kollektivavtalen för anställda.
Läs mer om avtalsförhandlingarna här.