Foto: Journalistförbundet

Vi står fast vid krav på arbetstidsförkortning

Publicerad 21 mars 2025

Arbetsgivarorganisationen Almega fortsätter visa stort motstånd till fackens krav på arbetstidsförkortning i årets kollektivavtalsförhandlingar. Något som även påverkar Journalistförbundets förhandlingar i mediebranschen.

Journalistförbundets delegation har inlett förhandlingar med motparten Medieföretagen inom Almega om nya kollektivavtal för medlemmar inom public service och dagspress. Vi kräver bland annat högre löner, stärkt anställningstrygghet och arbetstidsförkortning.

Stort fokus på arbetstidsförkortning

Arbetstidsförkortning är årets stora avtalskrav i den svenska avtalsrörelsen. Fackförbund, inklusive vi i Journalistförbundet, prioriterar detta krav för att förbättra arbetsvillkoren och minska stressen bland medlemmar. Likt andra fackförbund vill Journalistförbundet se att någon slags modell inrättas för arbetstidsförkortning som byggs ut över tid. 

I mediebranschen ser vi som förbund hur hög produktionstakt och krav på att vara nåbar även utanför ordinarie arbetstid bidrar till långvarig negativ stress. Medlemmar arbetar vid alla tider på dygnet, vilket kan leda till ökad stress och arbetsbelastning. Arbetstidsförkortning är en viktig åtgärd för att säkerställa tillräcklig återhämtning och långsiktig hälsa.

Medieföretagen kräver i stället att medlemmar i förbundet ska arbeta fler timmar, ha rätt till färre lediga dagar och kunna jobba fler arbetspass på kvällar, nätter och tidiga mornar.

Tydligt krav på ökad ledighet

I den enkät till förtroendevalda om viktigaste frågan i avtalsrörelsen 2025 som genomfördes hösten 2023 var det många deltagare som prioriterade mer ledighet – i form av kortare arbetstid eller fler lediga dagar. Enkäten var en del av underlaget till förbundets avtalsplattform som antogs hösten 2024. I avtalsplattformen slås ”arbetstid och arbetsmiljö” fast som ett av områdena som förbundet avser att driva i avtalsrörelsen 2025: ”Kollektivavtalen 2025 ska ge medlemmarna förutsättningar för återhämtning och bidra till en god arbetsmiljö.”

Att förbundet ska arbeta för någon form av arbetstidsförkortning föreslogs även i en motion till Journalistförbundets kongress i mars 2025. Ett yrkande som kongressen biföll. 

Vi står fast vid våra krav

Den 31 mars löper våra fem kollektivavtal ut. Och vi står fast vid våra krav. Men om vi inte ser en vilja från arbetsgivarna att ta våra krav på allvar kan vi tvingas vidta andra åtgärder.

Journalistförbundet vill ha en lösning genom förhandling – men vi är också beredda att agera om det behövs.

Läs här om vad som gäller vid konflikt och strejk 
Läs mer om avtalsrörelsen på sjf.se/avtal2025 

Vi behöver ditt stöd

  • Dela och gilla Journalistförbundets inlägg på Facebook, Instagram och LinkedIn.
  • Prata med kollegor och arbetsgivare om varför våra krav är fullt rimliga.
  • Dela Journalistförbundets information i till exempel mejl eller i sociala medier. 
  • Visa att vi är enade – tillsammans är vi starka.
Inte medlem? Klicka här för att ansöka! 

På bilden ser vi Journalistförbundets biträdande förhandlingschef Karolina Tolstav, förbundsordförande Ulrika Hyllert och förhandlingschef Katarina Dahlskog utanför Näringslivets Hus i Stockholm. 
 

Senast ändrad 28 mars 2025