Journalistförbundet har lämnat remissvar på en promemoria från Försvarsdepartementet. Promemorian med namnet ”Förbättrade förutsättningar för Sverige i Nato – några frågor om sekretess” (Ds 2024:34) innehåller förslag om långtgående inskränkningar av den grundlagsskyddade handlingsoffentligheten. Bakgrunden är de behov som anses finnas av att skydda uppgifter inom ramen för Natosamarbetet.
I promemorian föreslås en ny bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som innebär att en uppgift som förekommer inom ramen för Natosamarbetet omfattas av sekretess om det kan antas att Sveriges möjlighet att delta i samarbetet försämras om uppgiften röjs. Även uppgifter som är ”harmlösa”, men som Sverige på grund av ingångna avtal är skyldigt att hemlighålla kan omfattas av sekretess. Journalistförbundet avstyrker förslaget.
– I praktiken innebär förslaget att det är andra Nato-länder och inte Sverige som har makten över vilka uppgifter som ska omfattas av sekretess och inte. Om förslaget blir verklighet kommer det kraftigt att försämra insynen i försvarssamarbetet. Det kommer att försvåra för journalister att granska verksamheten och ge medborgare information, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
Sekretess i 150 år
I promemorian föreslås också att sekretessen i vissa fall ska kunna gälla i hela 150 år, förutsatt att Nato beslutat att sekretess för uppgifterna ska bestå även efter femtio år.
– Det är orimligt att ”harmlösa” uppgifter ska kunna sekretessbeläggas i 150 år. Så lång sekretesstid förkommer bara när det gäller vissa känsliga försvarsuppgifter, till exempel uppgifter om försvarsanläggningar, säger Ulrika Hyllert.
Journalistförbundet skriver i remissyttrande att förslaget om 150 års sekretess är oproportionerligt och avstryker förslaget.
Uppmana till öppenhet
I remissvaret påminner Journalistförbundet om de ambitioner som Sveriges regeringar historiskt haft av att bidra till ökad insyn, även inom de internationella samarbeten landet deltagit i. I samband med EU-inträdet fanns det en ambition om att sprida den svenska offentlighetsprincipen. I takt med att EU-samarbetet fördjupats tycks de svenska regeringarnas ambition om att bidra till en ökad öppenhet avtagit. Journalistförbundet konstaterar att det nu, i fallet med Natosamarbetet, helt tycks sakna ambitioner att bidra till ökad insyn och transparens.
– Jag vill uppmana regeringen att inom Nato verka för en ökad öppenhet i enlighet med de ambitioner som Sverige historiskt haft och som tjänat vår demokrati väl, säger Ulrika Hyllert.