Många av oss rapporterade om och från Risbergska skolan där massakern ägde rum. Många har sett saker som ingen ska behöva se, och behövt ta svåra journalistiska och publicistiska beslut.
Vissa som fick uppleva detta hade kanske fått förebyggande träning, medan andra har varit helt oförberedda.
Ansvar för rutiner och stödinsatser
En del reagerar direkt medan andra ännu inte haft någon känslomässig reaktion. Ingenting är fel och det är viktigt att vi alla är lyhörda och förstående inför varandra. Det är arbetsgivarens ansvar att ha rutiner på plats och sedan praktiskt erbjuda och genomföra de stödinsatser som behövs. Du som kollega och/eller förtroendevald kan hjälpa till med att stötta. Hos partsgemensamma Prevent finns information om krisstöd, samt mer specifikt om hot och hat.
Ersättning om chocken hindrar från jobb
Det är också viktigt att inte glömma efterarbetet. Att utsättas för en krissituation kan som sagt leda till en direkt reaktion, men det är inte heller ovanligt att reaktionen kommer långt senare. Arbetsgivaren har ansvar för att anmäla misstänkta arbetsskador till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan: Anmalarbetsskada.se. Det kan ge den enskilde rätt till ersättning i det fall hen inte kan jobba helt eller delvis på grund av exempelvis en chockreaktion.
Viktig utvärdering i efterhand
Så snart redaktionen är redo är det viktigt att arbetsgivaren utvärderar och ser över om allting fungerade.
Frågor som är bra att ställa är:
- Var alla rätt förberedda inför?
- Skedde arbetet på plats så säkert som möjligt eller togs det onödiga risker?
- Var omhändertagandet i det akuta läget tillräckligt?
- Vilken typ av insatser behövs nu när det har förflutit tid?
Hos Arbetsmiljöverket finns samlad information om det förebyggande arbetet: Första hjälpen och krisstöd.