I lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet finns i dag ett förbud mot inhemsk signalspaning, det vill säga signaler som sänds mellan en avsändare och en mottagare som båda befinner sig i Sverige. Utredningen innehåller flera förslag som innebär att förbudet mot inhämtning av inhemsk trafik sätts ur spel. Det handlar om följande situationer:
- Signalspaning vid krig eller krigsfara.
- Signalspaning i övningsverksamhet.
- Signalspaning i brådskande situationer som innebär fara för människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom.
Förslaget innebär ett stort avsteg från den princip som hittills gällt vid signalspaning, nämligen att FRA bara får inhämta signaler om kommunikationen sker över Sveriges gräns, det vill säga att den ena parten befinner sig utomlands. Signalspaning innebär ett problem ur källskyddsperspektiv på grund av att FRA kan fånga upp signaler mellan en journalist och en källa.
Kraftig påverkan på källskyddet
Eftersom signalspaningen hittills omfattat signaler över landsgränsen har denna problematik varit begränsad eller i vart fall möjlig att undvika. Om FRA ges möjlighet att signalspana på kommunikation inom Sverige kommer det att kraftigt påverka journalisters möjlighet att garantera källor anonymitet. Mot den bakgrunden avstyrker Journalistförbundet förslagen i utredningen.
Utredningen föreslår ingen förändring av förstöringsskyldigheten kopplat till källskyddet. Det innebär att uppgifter som inhämtats genom signalspaning omgående ska förstöras om innehållet avser uppgifter som omfattas av källskydd. Det är enligt Journalistförbundet positivt att det grundlagsreglerade källskyddet värnas genom att kravet på att förstöra uppgifter som omfattas av källskydd upprätthålls. Förstöringsskyldigheten är dock inte en garant för att uppgifter som omfattas av källskydd inte sprids. Även om uppgifterna som sådana förstörs kan en person som tagit del av dem föra uppgifterna vidare.
Bör göras en riskanalys
I utredningen föreslås också att signaler i elektronisk form vid signalspaning får inhämtas oavsett om signalerna är under förmedling eller är lagrade. Förändringen beskrivs i utredningen som ett förtydligande av regelverket. Enligt Journalistförbundet rör det sig dock om en stor förändring av regelverket som bör föregås av noggrann utredning. Det bör också göras en riskanalys i förhållande till förstöringsskyldigheten kopplad till källskyddet. Journalistförbundet avstyrker även denna förändring av regelverket.
Läs Journalistförbundets remissvar här.
Läs hela utredningen här.