Foto: Journalistförbundet

Viktigt att offentlighetsprincipen införs i friskolor

Publicerad 21 november 2024

Journalistförbundet ställer sig positivt till Skolinformationsutredningens förslag om att offentlighetsprincipen ska införas även för friskolor. 
–  Idag är möjligheten till insyn i friskolor kraftigt begränsad, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Journalistförbundet har i dag lämnat remissvar på Skolinformationsutredningens betänkande ”Offentlighetsprincipen eller insynslag” (SOU 2024:28) och den kompletterande promemorian ”Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet”.

Svårt att granska verksamheten

Journalistförbundet har återkommande och under flera års tid lyft vikten av insyn i verksamhet som finansieras med skattemedel.  

–  Idag är möjligheten till insyn i friskolor kraftigt begränsad. Det gör det svårt för journalister att granska verksamheten. Det är därför positivt att det nu tycks finnas en politisk vilja att införa offentlighetsprincipen i friskolor, säger Journalistförbundets ordförande.

Läs Ulrika Hyllerts debattartikel i Journalisten här, om  offentlighetsprincipen i friskolor 

Flera olika förslag om ökad insyn

Utredningen och promemorian som skickats på remiss innehåller olika förslag på hur insynen i friskolor kan öka. Att införa offentlighetsprincipen, vilket Journalistförbundet förespråkar, är ett av förslagen. Ett annat förslag är att införa en insynslag som påminner om offentlighetsprincipen. Men att införa ett helt nytt parallellt regelverk för insyn är inte rätt väg att gå enligt Journalistförbundet.

–  Det är bara genom att införa offentlighetsprincipen som vi på allvar kan utjämna de skillnader i insyn som finns mellan friskolor och kommunala skolor. Offentlighetsprincipen är dessutom etablerad och välkänd för såväl personalen i skolan som allmänhet och journalister som har ett intresse av insyn i verksamheten, säger Ulrika Hyllert. 

Förslag på lättnader verklighetsfrånvända

Förslaget i promemorian ”Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet” som tagits fram inom Regeringskansliet bygger på att offentlighetsprincipen införs, men samtidigt kommer vissa medelstora friskolor att omfattas av undantag. 

Dessa administrativa lättnader innebär att principer som gäller enligt offentlighetsprincipen åsidosätts. Det handlar principer som om att allmänna handlingar ska lämnas ut ”skyndsamt” och rätten att ta del av handlingar på plats på skolan. I remissvaret skriver Journalistförbundet att de lättnader som föreslås på ett teoretiskt plan kan framstå som väl övervägda. För Journalistförbundet vars medlemmar är beroende av handlingsoffentligheten och tillämpar offentlighetsprincipen regelbundet framstår de dock snarare som verklighetsfrånvända.  

–  Vi ser redan idag, med offentlighetsprincipen, att det i vissa fall är svårt att på ett effektivt sätt ta del av allmänna handlingar. Även om huvudregeln är att handlingar ska lämnas ut skyndsamt förekommer det till exempel att journalister får vänta månader på uppgifter, säger Ulrika Hyllert.

Läs hela remissvaret här.

Senast ändrad 21 november 2024