Förslaget innebär i praktiken att förundersökningssekretessen fortsätter gälla även efter det att åklagaren väckt åtal. Sekretess ska enligt förslaget gälla både till skydd för enskild och till skydd för domstolsprocessen.
Omöjligt granska innan dom
Bestämmelsen föreslås få ett omvänt skaderekvisit. Journalistförbundets erfarenhet är att omvänt skaderekvisit i praktiken tillämpas som absolut sekretess. Enligt Journalistförbundet medför den starka sekretessen och det breda tillämpningsområdet att det i princip kommer bli omöjligt att granska rättsprocesser innan dom meddelas.
Läs våra debattartiklar om förslaget här
Enligt Journalistförbundet finns det ur allmänhetens synpunkt ett stort intresse av att media kan granska och skriva om utredningar även innan huvudförhandlingen. Det är viktigt att det finns möjlighet att granska utredningsarbetet och bevisningen som läggs fram. Det kan också finnas material i förundersökningen som inte kommer fram i huvudförhandlingen, men som är av allmänintresse. Mot den bakgrunden avstyrker Journalistförbundet förslaget om ökad sekretess.
Stora konsekvenser för mediebevakningen
Skulle förslaget bli verklighet kommer det att få stora konsekvenser för mediers möjligheter att bevaka rättprocesser. Journalistförbundet ser en risk för att det istället kommer att spridas många felaktiga uppgifter på sociala medier och på andra plattformar vilket kan bidra till att allmänheten istället får en felaktig bild av rättsprocessen och de uppgifter som ligger till grund för åtalet.
Podd: Ett hot mot kriminaljournalistiken
Ifrågasätter praktisk effekt
Syftet med förslaget är bland annat att skydda vittnen. Journalistförbundet delar utredningens bedömning att det är djupt problematiskt att vissa personer använder hot och våld för att förmå andra att inte vittna i rättegångar. Det urholkar rättssäkerheten och bidrar till otrygghet i hela samhället. Det är en utveckling som måste vändas eftersom det annars leder till en negativ spiral där färre och färre vågar vittna.
Enligt Journalistförbundet kan det dock ifrågasättas vilken praktisk effekt som utredningens förslag kommer att få. Även med utredningens förslag finns det inget som hindrar att personer som vittnar utsätts för brott efter huvudförhandlingen när uppgifterna blir offentliga.
Läs Journalistförbundets remissvar här.
Läs utredningen här.