Under pandemiåret 2020 blev vi alla påminda om fördelarna med att vara med i fack och a-kassa. Många verksamma journalister var redan medlemmar i Journalistförbundet men en viss uppgång i medlemssiffrorna märktes ändå under våren.
– Det var tråkiga omständigheter men så viktigt och bra att fler fick upp ögonen för fackets betydelse. Kul med alla 1142 nya medlemmar! När vi är många som organiserar oss tillsammans blir vi såklart starkare och har större chans att få till förbättringar i branschen, säger ordförande Ulrika Hyllert.
Hon vill gärna tipsa alla nya medlemmar om att verkligen använda sig av alla fördelarna med medlemskapet i Journalistförbundet.
– Du som är ny medlem hos oss, se till att utnyttja alla fördelar med ditt medlemskap redan från start. Rådgivning, förhandlingshjälp, löne- och arvodesinfo, presskort, nätverksmöjligheter, frilanskurser, medlemsförmåner och så vidare – det är så mycket som ingår. Och vi finns här för dig, hör av dig om du har några önskemål och idéer!
Minskning av negativa trenden
Vid en sammanställning av nya medlemmar och medlemmar som lämnade förbundet under 2020, så landar medlemssiffrorna på ett minus med 147 medlemmar. Detta kan jämföras med minus 357 medlemmar 2019 och minus 724 medlemmar 2018. Främsta anledningen till att personer lämnar förbundet är att de lämnar mediebranschen eller inte längre arbetar journalistiskt. 31 december 2020 hade förbundet totalt 14275 medlemmar.
Bättre villkor behövs
Arbetsförmedlingens prognos för antalet lediga journalistjobb har länge sett mörk ut. Flera journalistutbildningar har lagts ner under de senaste åren, och många journalister byter bransch. Men Ulrika Hyllert vill ändå påminna om att journalistjobben finns därute.
– Det finns en hel del lediga journalistjobb, särskilt på mindre orter. Vissa lokalredaktioner har till och med haft vikariebrist de senaste somrarna. Nu är vår förhoppning att fler företag inser att de behöver erbjuda fler fasta jobb om de ska kunna få tag på – och behålla – alla de duktiga och kompetenta journalister som letar jobb. Dessutom: Bra avtal och arbetsvillkor tjänar alla parter på, och ger dessutom bättre förutsättningar för god journalistik, säger Ulrika Hyllert som nu jobbar för just detta i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna.
Tack till alla förtroendevalda
Många av Journalistförbundets anställda medlemmar fick korttidsarbete infört på sina arbetsplatser och vissa blev uppsagda. Journalistklubbarna och förbundets förhandlare fick jobba hårt under de mest intensiva månaderna, för att få till så bra avtal som möjligt för alla inblandade.
– Jag vill rikta ett särskilt tack till alla förtroendevalda som funnits på plats runt om i landet. Ni är så viktiga, och jag är stolt över att vi har så många aktiva klubbar och sektioner. När det finns facklig representation lokalt så gör det verkligen stor skillnad för medlemmarna.
Tufft för frilansar
Under 2020 slog krisen hårdast mot Journalistförbundets frilansmedlemmar, vars verksamhet på många håll plötsligt stod helt stilla. Förbundet, klubbar och sektioner skrev debattartiklar, deltog i möten med politiker – och försökte på alla sätt som det var möjligt få till åtgärder som skulle rädda de mest utsatta journalisterna. Åtgärder från regeringen dröjde, och många kunde inte längre hålla sina företag igång.
266 frilansmedlemmar fick 10000 kronor
En åtgärd som togs till från förbundets sida var att flytta medel från konfliktfonden till en tillfällig krisfond för frilansmedlemmar. Klubbar, sektioner och enskilda bidrog också med pengar. 266 behövande frilansmedlemmar tilldelades 10000 kronor vardera.