Det är inte förbjudet att fotografera på olycksplatser, enligt regeln om olaga integritetsintrång. Dock kan spridning av bilden under vissa omständigheter vara förbjuden.
Olaga integritetsintrång innebär att en person sprider en bild på en annan person. Det behöver inte vara en bild utan det kan även vara andra uppgifter. Det avgörande är om bilden eller uppgiften är integritetskänslig. Det kan till exempel handla om uppgifter om personens sexualliv eller hälsotillstånd. Det räcker dock inte att bilderna sprids. Det krävs också att personen som sprider bilden vill skada personen på bilden. Den typ av handlingar som bestämmelsen är tänkt att träffa är till exempel så kallad hämndporr.
Regeln om olaga integritetsintrång omfattar inte journalister i sin yrkesutövning. Bestämmelsen finns bara i brottsbalken, inte i tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen. Det innebär att en journalist som tar en bild för att publicera den i ett grundlagsskyddat medium inte kan dömas för brottet. Inte heller ansvarig utgivare kan dömas.
Om du har frågor, kontakta Journalistförbundets jurist Tove Carlén via mejl eller på 08-613 75 32.