1. Skaffa överblick – minska stressen
Sätt dig ner och försök på ett ungefär rita upp ramarna för din ekonomi för de närmaste månaderna. Vilka uppdrag försvinner? Vilka uppdrag rullar på? När du kan se allt klart och tydligt framför dig ökar känslan av kontroll, och stressen minskar förhoppningsvis något. Utifrån det är det sedan lättare att både finna lite mer ro, och att kunna fatta nödvändiga beslut.
2. Undersök din företagsförsäkring
Hur är du och ditt företag försäkrade? Går det att få ersättning för vissa avbokade uppdrag? Läs noga igenom villkoren för din försäkring och kontakta ditt försäkringsbolag om du är osäker. Journalistförbundet har avtal med försäkringsförmedlaren Gefvert som erbjuder en specialanpassad försäkring för frilansjournalister. Det finns även en separat försäkring att teckna om uppdrag blivit inställda på grund av plötsligt oförutsedda händelser. Observera att den inte går att teckna retroaktivt.
3. Se till att betala rätt skatt
Har många planerade uppdrag de närmaste månaderna försvunnit? Kommer du därför troligtvis att ha en lägre inkomst under 2020 än vad du hade 2019? Då kan det vara läge att lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket, annars riskerar du att ligga ute med pengar du inte får tillbaka förrän nästa år. Skatteverket har gått ut med en påminnelse till alla företagare om möjligheten att ändra debiterad preliminärskatt, om företaget drabbas ekonomiskt på grund av corona-pandemin. Läs mer om det här.
4. Läs på om villkoren för a-kassan
Kanske är det så att alla dina fasta uppdragsgivare gör neddragningar just nu. Kanske är det svårt att hitta nya. Då kan det också vara läge att överväga att lägga din firma vilande. Detta får man göra en gång vart femte år. Har du en ren F-skattsedel måste den avregistreras, har du FA-skattsedel får den dock vara kvar. Observera! Nya politiska beslut om a-kassan kan vara på gång inom närmsta veckorna, så det kan vara bra att avvakta tills mer information om eventuella nya förutsättningar kommer ut.
När du anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen fyller du också i en försäkran där du styrker att det inte sker någon verksamhet i företaget. Under tiden du får a-kassa får du inte jobba som företagare och heller inte ragga några jobb. Läs mer här.
5. Rapportera in rätt inkomst till Journalistförbundet
Hur mycket du tjänar påverkar din avgift till Journalistförbundet. Se till att du har rätt uppgifter och framför allt rätt inkomst inrapporterad. Detta sköter du enklast på Min sida efter att du loggat in här på sjf.se med hjälp av ditt bank-id.