Foto: Lisa Öberg/Johnér

Planera smart för din ledighet i jul

Publicerad 12 november 2024

Kom ihåg att ansöka om julledighet i god tid! OBS: Om du jobbar på ett företag med kollektivavtal för dagspress, tidskrift eller etermedia har du möjlighet till lång kompensationsledighet. Har du även ett schema som innebär att du ibland jobbar helg? Då kan julen innebära många extra kompdagar. 

Dagspress-, tidskrift- och etermedieavtal? Under jul- och nyårshelgen har du i så fall rätt till kompdagar, oavsett om du är schemalagd att jobba, eller om du är ledig. I år infaller ingen av de röda dagarna i jul- och nyårshelgerna på en söndag, vilket innebär att juldagen, annandagen, nyårsdagen och trettondagen alla ger rätt till en kompdag. Är du schemalagd att jobba får du som dagspressanställd dessutom ett helgtillägg dessa dagar.

Bemanningsanställd? Då följer din arbetsgivare kundföretagets kollektiv- och lokala avtal när det gäller särskild helgledighet och -ersättning.

Gillar du också kollektivavtal? – bli medlem!

Helgtillägg på jul- och nyårsafton

Men hur är det med jul- och nyårsafton? Eftersom aftnar är svarta dagar i kalendern utgår ingen extra ledig dag, däremot får du som dagspressanställd helgtillägg om du jobbar dessa dagar. För dig som är anställd med kollektivavtal inom dagspress får du 734 kronors tillägg om du jobbar aftnar eller röda dagar. Helgtillägget kan dock variera beroende på om ni har lokala avtal på arbetsplatsen, och vissa företag inom tidskrift och etermedier har också lokala avtal om helgtillägg, så kolla med din lokala klubb vad som gäller hos er. 

Alla avtal finns på hemsidan

Firar du inte jul? Många företag har lokala överenskommelser i de fall en anställd skulle vilja förlägga en längre ledighet i samband med exempelvis en annan högtid.

Jobbar du inom public service eller på ett företag med något annat av Journalistförbundets kollektivavtal? Läs mer om vad som gäller i just ditt avtal eller mejla och fråga oss! Länkar nedan.

Senast ändrad 12 november 2024