Foto: Sophia Garcia Villner/Magnus Wennman

”Roligast är känslan av att jag gjort något bra för mina kollegor” 

Publicerad 31 maj 2024

Sophia Garcia Villner och Nivette Dawod är fackligt aktiva på SVT respektive Aftonbladet. De är två av Journalistförbundets 1100 förtroendevalda. Läs varför de tycker det är viktigt att medlemmar engagerar sig, när vi idag uppmärksammar Förtroendevaldas dag. 

Porträttbild Nivette Dawod
Foto: Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet

Namn: Nivette Dawod
Uppdrag: ledamot i Aftonbladets klubbstyrelse

Hur länge har du varit förtroendevald och vilka poster har du haft i styrelsen?

Jag har varit förtroendevald i olika SJF-styrelser sedan 2008, framför allt som ledamot och framförallt på Aftonbladet (innan dess Jönköpings-Posten samt på bemanningsbolag som hyrde ut mig till Aftonbladet).

Varför är det viktigt att vi som förbund har förtroendevalda? 

För att vi som journalister behöver representanter för arbetstagarna som alltid ser till vårt bästa och bevakar våra intressen och rättigheter. Att ha en grupp som särskilt fokuserar på att arbetsrätten fungerar, att arbetsmiljön är god och att samarbete finns med arbetsgivaren är bra för alla på en arbetsplats.

Vad är roligast respektive svårast med uppdraget?

Roligast är känslan av att jag gjort något bra för mina kollegor, som vid en lyckad lönerevision. Svårast är personärenden.

Vilken är klubbens viktigaste fråga just nu?

Specifikt på Aftonbladet handlar mycket om den så kallade ”splitten”, eftersom Schibsted får en nygammal ägare i form av Tinius-stiftelsen. I stort är alltid lönen och arbetsvillkor bland de viktigaste frågorna.

Vad av det du och klubben har åstadkommit gör dig mest stolt?

Massor! Men om jag ska välja ut något konkret gjorde vi en väldigt bra löneförhandling 2023.

Porträtt Sophia Garcia Villner
Foto: Sophia Garcia Villner

Namn: Sophia Garcia Villner
Uppdrag: ledamot i SVT:s klubbstyrelse och i sektionsstyrelsen för riksnyheterna

Hur länge har du varit förtroendevald och varför valde du att engagera dig?

Jag har varit förtroendevald i lite drygt två år. Jag valde att bli förtroendevald för att jag tyckte att det fanns saker på arbetsplatsen som kunde förbättras, och för att jag tyckte (och fortfarande tycker) att det är viktigt att de tankar och åsikter som icke tillsvidareanställda har kan förmedlas vidare på något sätt. Att programanställda eller vikarier engagerar sig fackligt upplever jag inte är så vanligt, eftersom man då sällan är säker på att få vara kvar på en arbetsplats en längre tid – och då är ett uppdrag som förtroendevald inte självklart att ta på sig.

Vad är roligast respektive svårast med uppdraget?

Det svåraste med att vara förtroendevald är att det inte alltid finns snabba eller enkla lösningar på saker och ting, särskilt när det gäller anställningsformer. Det kan kännas tråkigt att göra medarbetare som hoppas på förändring besvikna, när verkligheten är att förändringsprocesser kan ta väldigt lång tid, och ibland kanske en fråga som man försöker driva faktiskt inte utmynnar i någon positiv förändring alls för en enskild medarbetare. Att man ibland måste väga enskilda medarbetares önskningar mot principiella ställningstaganden är också svårt.

Det roligaste är när man har ett förtroende från sina kollegor och kan fånga upp deras tankar och åsikter om stort och smått, och sedan lyckas förmedla dessa vidare på ett bra sätt så att det faktiskt sker förändringar. Jag märker att det gör skillnad, och jag tror att det är jätteviktigt att denna typ av kontakt finns mellan medarbetare, fackligt förtroendevalda, och chefer. Ett gott samarbete skapar god stämning och engagemang, och arbetsplatsen blir helt enkelt bättre.

Vilken är klubbens viktigaste fråga just nu?

Jag har svårt att svara på vilken enskild fråga som är viktigast för klubben just nu. Journalistklubben på SVT är väldigt stor, och företräder så många medlemmar och redaktioner att jag inte tror att det riktigt går att säga en enda sak. Arbetet och dess utmaningar ser så otroligt olika ut beroende på vad man jobbar med och var. Vilket jag tror också är en ofantligt stor utmaning för alla som jobbar fackligt. 

Men jag hoppas att förbundet dels ska prioritera frågan om anställningstrygghet. Så kallad ”utlasning” är ett stort problem för unga som vill jobba inom public service. 

Ett annan viktig fråga är arbetsmiljö. Det finns många som har svårt att få ihop jobbet med övriga livet eftersom de har väldigt oregelbundna scheman, och det finns även stora problem med stress när färre personer ska göra fler saker. Att människor ska kunna må bra på sin arbetsplats, att de orkar göra sitt jobb, och att de har möjlighet att känna sig nöjda med det de åstadkommer på jobbet, är en jätteviktig fråga enligt mig.

Vill du också engagera dig? Läs mer om att bli förtroendevald här!  

Om Förtroendevaldas dag: Vi är flera fackförbund som varje år den 31 maj uppmärksammar Förtroendevaldas dag och alla er som har ett uppdrag som till exempel kassör, skyddsombud/arbetsmiljöombud eller ledamot i en styrelse i din förening, klubb eller sektion. I dag är en bra dag att tacka våra förtroendevalda för det arbete och engagemang som de lägger ner på sina uppdrag och för dig som kollega. Tack!

Senast ändrad 31 maj 2024