Foto: Donna Grethen/Ikon images

Så arbetar vi med mångfald och inkludering

Publicerad 25 september 2020

För att få mer mångfald och inkludering i branschen behöver både arbetsgivarna och vi som förbund växla upp. Det räcker inte med att kunna frågorna, mer praktiskt förändringsarbete krävs.

Mångfald, inkludering och anti-diskriminering på arbetsplatserna är viktiga frågor. Extra aktuella är de nu, i samband med aktioner både ute i världen och på våra egna arbetsplatser. Engagerade personer försöker skapa förändring och förbättring. Det försöker Journalistförbundet också att göra.

Ett viktigt steg har varit att våra förtroendevalda representanter på Journalistförbundets senaste kongress röstade igenom specifika motioner – som handlar om att jobba mer med mångfald, inkludering och anti-diskriminering.

"Förändringen har knappt börjat"

Det uppmärksammade uppropet på SR belyser en problematik som funnits alltför länge. Förhoppningsvis kan det bidra till att ge oss och branschen en nödvändig puff i rätt riktning. Vi behöver växla upp arbetet med mångfald, inkludering och anti-diskriminering. 

– I den bästa av världar önskar jag att det inte behövdes upprop och att allt arbete som ändå lagts ner från arbetsgivarens sida skulle ha gjort tillräcklig skillnad. Men så är det inte. Förändringen har knappt börjat, säger ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar om uppropet på SR. 

Ulrika Hyllert
Foto: Tor Johnsson

Facket har en viktig roll

Detta är i allra högsta grad en facklig fråga. Arbetsgivarens arbete mot diskriminering och för inkludering ska ske i samverkan med representanter för arbetstagarna – alltså oss i facket. På lokal och central nivå. Våra förbundsstadgar säger också att vi ska ta tillvara våra medlemmars intressen på grundval av alla människors lika värde. Vem eller vad definierar vilka dessa intressen är? Det finns anledning till självrannsakan på många punkter.

Därtill handlar det om trovärdighet. För att vi ska kunna attrahera och företräda medlemmar, så räcker det inte med att vi bara lär oss om frågorna. Vi måste också praktisera dem.

Snabbguide för förtroendevalda

Här på hemsidan finns tips och information om mångfaldsarbete och diskriminering. Vi jobbar också ständigt med att bygga ut informationen. Om du som medlem har tips och önskemål om innehållet, hör gärna av dig till oss! Här nedan finns länk till en snabbguide för våra förtroendevalda, om hur man kan jobba med frågorna lokalt.

Senast ändrad 15 februari 2024