Avtal17: Public service-företagen nonchalerar sin största motpart

Publicerad 21 februari 2017

Just nu förhandlar fackförbundet Unionen och Medieföretagen om ett paket med flexpension och andra viktiga frågor. När förhandlingarna kommit in på public service-området, där det inte finns en tydlig gränsdragning mellan Journalistförbundet och Unionen, har Journalistförbundet markerat för Medieföretagen att vi vill samförhandla med Unionen. Något som även Unionen önskar.

Public service-företagen vill hålla Journalistförbundet utanför gemensamma förhandlingar om flexpension

Medieföretagens styrelse har idag sagt nej till att samförhandla. Public service-företagen nonchalerar en förhandlingsinvit från sin största motpart och vill istället att Journalistförbundet rakt av ska köpa ett paket som förhandlats fram utan vår medverkan.

– Det är oförståeligt att public service-företagen så tydligt stänger ute Journalistförbundet från de gemensamma förhandlingarna. Det är ingen bra start på avtalsrörelsen 2017, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet.

– Vill verkligen public service-företagen att det skapas större skillnader i avtalen mellan olika grupper av anställda, säger Ulrika Hyllert, ordförande i journalistklubben på Sveriges Radio.

– Frågan är vem som tjänar på att alla berörda parter inte sitter vid förhandlingsbordet? Arbetsgivarnas oansvariga beteende kan tvinga anställda att shoppa bland avtal i jakt på bästa pensionsvillkor, säger Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben på SVT.

Vad händer nu?

Medieföretagen och Unionen förhandlar för att komma fram till en lösning om flexpension på public service-området. Även om de når ett avtal finns det fortfarande vissa problem eftersom delar av paketet påverkas av om Medieföretagen också kan komma överens med Journalistförbundet.

Journalistförbundet har för avsikt att förhandla med Medieföretagen om flexpension, antingen separat eller inom ramen för avtalsrörelsen 2017.

 

För mer information kontakta Johan Lif, förhandlingschef Journalistförbundet, jl@sjf.se.

Senast ändrad 6 mars 2020