Foto: Journalistförbundet

Ny medlemskategori för frilans utan företag

Publicerad 16 februari 2022

Journalistförbundet har tagit fram en ny medlemskategori för dig som arbetar som frilans utan eget företag. Detta innebär att du kan få en förändrad medlemsavgift om du frilansar via ett egenanställningsbolag, får arvode utbetalt som lön direkt från uppdragsgivare eller har en annan lösning där du inte har ett företag. 

Fram till idag har alla frilansmedlemmar, förutom en förbundsavgift, även betalat en serviceavgift. Serviceavgiften är i sin helhet avdragsgill i frilansens näringsverksamhet. Skatteeffekten gör därmed att den totala avgiften som en frilansmedlem betalar till förbundet blir lika med den avgift som en anställd medlem betalar. 
 
Om du inte har ett eget företag så kan du inte göra avdrag som företagare. Du kan alltså inte göra ett avdrag för serviceavgiften. För att medlemmar inte ska betala för mycket, har Journalistförbundet nu tagit fram en ny medlemskategori för dig som är frilans utan eget företag. Istället för att du betalar en serviceavgift plus moms får du bara en faktura från förbundet, som inte är avdragsgill. 

OBS: Denna nya medlemskategori kan du endast tillhöra om du INTE har eget företag.
 
Avgiftstrappan för en frilans utan företag följer avgiftstrappan för anställda. 

Månadsavgift Förbundsavgift
          - 18000 kr   200 kr / mån
 18001 - 27000 kr   310 kr / mån
 27001 - 36000 kr 345 kr / mån
 36001 -      380 kr / mån
Är du inte medlem? Gå in här och ansök!

 

Frågor och svar om den nya medlemskategorin


Varför införs detta just nu? 
Anledningen till att den nya medlemskategorin införs just nu är att serviceavgiften höjts, efter ett beslut på förbundskongressen 2021. En förändring som innebär att det blir dyrare än tidigare om du inte har möjlighet att dra av den i ditt företag. 
 
Blir det någon förändring i vad jag får hjälp med om jag blir registrerad som frilans utan eget företag?
Ja. Du kan inte få någon hjälp med skattefrågor, annan företagsrådgivning eller blir företrädd för ärenden som är kopplat till ditt företag, eftersom du inte har ett företag. Men övrig rådgivning och frilanstjänster ingår fortfarande i medlemskapet. 
 
Sker förändringen automatiskt?

Nej, den sker inte automatiskt. Om du tillhör du någon av ovanstående kategorier och vill ändra ditt frilansmedlemskap ska du mejla till förbundets medlemsregister och beskriva din situation med att du inte har ett eget företag. Observera: Vi har ingen möjlighet att göra retroaktiva ändringar i avgifter, utan en förändring av avgifterna sker endast framåt. 
 
Innebär detta att det blir billigare att vara medlem för frilansmedlemmar utan företag än för andra frilansar som kan göra avdrag i sitt företag? 
Nej. När du har företag kan du dra av serviceavgiften plus moms. Det innebär att du gör avdrag som minskar skatten i företaget.
 
Påverkar detta mitt medlemskap eller avgift i min frilansklubb eller -sektion? 
Nej. Detta påverkar bara vilken avgift du ska betala till förbundet framöver. 

Om jag framöver startar ett eget företag, kan jag då fortsatt betala utifrån den nya medlemskategorin?
Nej. Om du idag arbetar via ett egenanställningsbolag och framöver övergår till att arbeta via ett eget företag, så ska du återigen kontakta förbundets medlemsregister. Detta för att ändra till ett ordinarie frilansmedlemskap, det vill säga att du åter har en förbundsavgift och serviceavgift, där serviceavgiften kan dras av i företaget. 

Senast ändrad 16 februari 2022