Foto: Tove Carlén

Ny ordförande vald på IFJ:s kongress

Publicerad 17 juni 2019

I fredags avslutades den internationella journalistfederationens (IFJ) kongress i Tunisien. Omkring 300 delegater från olika regioner i världen samlades för att bland annat utse en ny styrelse som ska leda organisationen fram till nästa kongress om tre år.

Marockanen Younes M'Jahed valdes till ny ordförande. I en intervju efteråt sa han bland annat att han vill verka för att ”uppmuntra våra egna organ och regionala grupper att vara mer aktiva för att stärka demokratin i våra egna strukturer”.

FN-konvention om säkerhet
På kongressen hanterades dryg 70 motioner. Till exempel antogs en motion om att IFJ ska fortsätta arbetet med en FN-konvention om journalisters säkerhet. Syftet med detta ambitiösa projekt är få till stånd bindande regler för att förmå stater att skydda journalister.

Fördömde husrannsakan
Det antogs också flera motioner som rörde enskilda länder. Till exempel en från journalistförbundet i Australien där polisen nyligen slog till mot the Australian Broadcasting Corporation (Australiens public service-företag). Polisens husrannsakan har kritiserats av pressfrihetsorganisationer som menar att det utgör ett hot mot källskyddet. Kongressen fördömde polisens agerande och uppmanade Australiens parlament att lagstifta för att öka skyddet för journalister och deras källor.

Gediget arbete av Jonas Nordling  
I och med kongressen avslutades Journalistförbundets tidigare ordförande Jonas Nordlings uppdrag som styrelseledamot i IFJ:s styrelse. Vi tackar Jonas Nordling för hans tre år i styrelsen och för det gedigna arbete han har gjort för att förbättra villkoren för journalister globalt.
 

Senast ändrad 27 februari 2020