Säkerhetsstipendier

Journalistförbundet utlyser stipendier för att gå säkerhetskurs för journalister.

Vill du gå en säkerhetskurs för personer som ska arbeta i konfliktzoner så har du nu möjlighet att söka en kurs, ansökan görs via länkar här nedan.

Du kan välja på ett flertal kurstillfällen vid Bernadotteakademin och ett tillfälle för motsvarande kurs (viss skillnad i upplägg mellan kurserna) hos Försvarsmakten. Mer information om respektive kurs hittar du under de olika länkarna till ansökan.

Om du blir antagen kan du få Journalistförbundets säkerhetsstipendium som täcker själva kursavgiften. Alla som antas och är behöriga att söka Journalistförbundets stipendier, kommer att beviljas stipendium. Ansökan ska göras före kursstart via mejl till stipendier@sjf.se som innehåller dina personuppgifter samt en motivering  till varför du vill gå utbildningen.

Försvarsmaktens kurs "Uppdrag i konfliktzon"

Kursen går inte längre att söka för 2019 då sista dag för ansökan är passerad.

Om kursen kommer att hållas även 2020 så sker ansökan under februari - mars och själva kursen hålls i mitten av maj.

Läs mer om Försvarsmaktens kurs och hur du ansöker till den

Behörig att söka är

Det är upphovsrättsliga regler som avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Behörig att söka är alla som någon gång de senaste tre åren har haft texter och/eller bilder publicerade i svenska tryckta tidningar eller tidskrifter, eller haft bilder publicerade i svenska böcker.

Observera att radio, tv och webbpubliceringar inte är behörighetsgivande då förbundet för närvarande inte får några pengar att fördela gällande denna typ av publiceringar.

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande för behörighet att söka Journalistförbundets stipendier är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.

Obs! Om din arbetsgivare betalar kursavgiften är du inte behörig att söka stipendiet.

 

Folke Bernadotteakademin: "Skydd mot risker i konfliktområden"

Kursen är att jämföras med en Hostile Environment Awareness Training (HEAT) och godkänd som sådan av den Europeiska Utrikestjänsten (EEAS). Kursen genomförs på Sandö, Kramfors.

Kursen ges ett flertal gånger årligen. Se Bernadotteakademins hemsida

Så här söker du

Du anmäler dig själv via formulär på säkerhetskursens webbplats. När du fått besked att du är antagen kan du ansöka om utbildningsstipendium från Journalistförbundet som täcker själva kursavgiften. Du skickar din stipendieansökan inklusive antagningsbevis via e-post till stipendier@sjf.se.

Har du frågor om säkerhetskurser eller stipendiet?

Kontakta stipendiehandläggare Justus Bennet e-post jb@sjf.se eller på telefon 08 - 613 75 03

Senast ändrad 11 april 2019