Foto: Tor Johnsson

Lön på kontot för medlemmar på Metro

Publicerad 9 april 2019

Nu ska Journalistförbundets medlemmar på Metro ha fått lön från den statliga lönegarantin utbetald. Förbundet jobbar vidare med att stötta medlemmarna och journalistklubben under rekonstruktionen.

25 mars skulle de anställda på Metros redaktion ha fått lön utbetald, men det dök aldrig upp några pengar från företaget. Det visade sig att Metro, utan att ha kommunicerat det med varken journalistklubb eller anställda, befann sig i svår ekonomisk kris. 

Den 3 april begärde Metro rekonstruktion av företaget. Rekonstruktören och Länsstyrelsen har skyndsamt inlett arbetet med att besluta om statlig lönegaranti så att lönerna till personalen har kunnat betalas ut. 

– Det är förstås positivt att alla anställda medlemmar har fått lön utbetald. Det betyder inte att vi kan slå oss till ro, utan vi måste fortsätta hjälpa våra medlemmar att bevaka sina rättigheter under rekonstruktionen, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Frilansars fordringar bevakas 
Den statliga lönegarantin gäller inte för egenföretagare eller andra uppdragstagare. De frilansmedlemmar som har fordringar på Metro kan dock få hjälp av Journalistförbundet att bevaka dem. 

Senast ändrad 28 februari 2020