Foto: Tor Johnsson

Löner ej utbetalda på Metro

Publicerad 25 mars 2019

Efter medieuppgifter i helgen kring att ledningen för Metro planerar att begära en rekonstruktion av företaget, har det enligt uppgifter till Journalistförbundet inte betalats ut några löner till de anställda idag den 25 mars. Dessutom väntar frilansjournalister på att få betalt. 

– Det är häpnadsväckande hur bolaget agerar mot personalen och de som arbetar för företaget, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Journalistförbundet har varit i kontakt med journalistklubben lokalt på Metro och under måndagen kommer det hållas ett medlemsmöte. Medieuppgifter finns om stora skulder och att ledningen planerar att begära en rekonstruktion av företaget. Beroende på hur detta utvecklas, kommer förbundet agera. Bland annat när det gäller löner och arvoden.

– Vi som förbund måste skydda våra medlemmars fodringar, oavsett om det blir rekonstruktion eller konkurs. Men vi förväntar oss att företaget fixar fram pengar under dagen för att betala ut löner och arvoden, kommenterar Ulrika Hyllert uppgifterna.

För dig som frilansar

Utifrån uppgifterna om Metros ekonomiska situation är Journalistförbundets råd till medlemmar som frilansar för närvarande att endast sälja jobb till företaget mot förskottsbetalning. Om medlemmar har obetalda fakturor rekommenderar förbundet att dessa medlemmar tar kontakt med förbundet via frilansjouren@sjf.se. Förbundet kan hjälpa till att bevaka fordringar vid en eventuell konkurs eller rekonstruktion av Metro.

För mer information och frågor om Journalistförbundets arbete, kontakta:

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet: 070-7843114, ulrika.hyllert@sjf.se

Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationsansvarig: 08-6137597, petteri.flanagan.karttunen@sjf.se

Senast ändrad 28 februari 2020