Klubbåret

Hur och med vad ni i er klubb ska jobba med bestämmer ni i styrelsen. Men det finns vissa saker alla klubbar måste göra. Här kommer en guide till nödvändiga saker, men vi skickar också med ett gäng tips på andra saker ni i styrelsen kan göra. 

Den här sidan är under uppbyggnad. När den är klar kommer det finnas en rad länkar till exempel på de saker vi nämner i texten: till exempel bokslut, budget, verksamhetsberättelse med mera. 

Januari

Här börjar ett nytt verksamhetsår. Det betyder att både ekonomin och all annan verksamhet börjar om från början och att det gamla året ska sammanfattas. Ekonomin sammanfattas i ett bokslut från föregående år. Det är också dags att göra årets budget. Fundera på om ni ska lägga ungefär samma budget som ni hade förra året eller är det någon budgetpost som bör höjas eller sänkas?

Den övriga verksamheten sammanfattas i verksamhetsberättelsen som beskriver vad ni gjort under förra året. Det ni vill göra under året skriver ni ihop och lägger i en verksamhetsplan.

I januari kan det också vara bra att börja med årets lönekartläggning. Syftet med en lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. 

Februari

Uppmana gärna era medlemmar att skriva motioner till ert årsmöte och se till att alla årsmöteshandlingarna skickas ut i rätt tid. Vilka datum som gäller hittar ni i era klubbstadgar. Förbundets mönsterstadgar för klubbar och sektioner finns på hemsidan under stadgar. 

När bokslutet är klart ska det skickas till klubbens revisorer. Efter att de har granskat bokslutet kommer de att skriva en revisionsberättelse som ska delas ut på årsmötet. 

Mars

I mars brukar de flesta klubbar hålla sitt årsmöte. För frilansklubbar som inte träffas lika ofta som de som arbetar på samma arbetsplats brukar det passa bra att anordna någon typ av social aktivitet ihop med årsmötet. Eller varför inte bjuda in någon intressant föreläsare?

Ungefär här brukar många lönerevisioner börja bli färdiga. En lönerevision är en process för justering av lön, både på individuellt plan och för gruppen anställda som helhet. 

April

Den här tiden på året brukar passa bra för frilansklubbar att anordna en tematräff om hur det är att frilansa. Målgruppen kan vara både studenter som är på väg att avsluta sin utbildning och andra som är nyfikna på frilanslivet. Berätta om vad ni och resten av förbundet kan erbjuda, prata upphovsrätt och arvoden och bjud gärna på konkreta tips om hur man frilansar. 

Maj

Den 3 maj varje år infaller pressfrihetens dag. Kanske kan er klubb tillsammans med andra klubbar i närheten skriva en debattartikel eller anordna en temakväll.

I maj börjar det bli klart vilka sommarvikarier som ska komma till redaktionen. Be att få arbetsgivarens lista så kan ni redan nu kontakta dem för information och rekrytering. 

Juni

Något gång efter midsommar brukar de flesta sommarvikarier vara på plats. Det kan därför vara läge att anordna en vikariefika eller någon annan typ av träff där ni berättar mer om vilka ni är, vilka rättigheter de har som vikarier och vad klubben kan hjälpa till med. Förbundet centralt kan hjälpa till med att anordna vikarieträffar. Kontakta ombudsman Sara Carlsson så ordnar vi något bra tillsammans! 

Före sommaren är det bra att göra någon form av avstämning hur ni ligger till med er ekonomi. Snart har halva verksamhetsåret gått och det är bra att veta hur mycket pengar ni gjort av med jämfört med er budget. 

Juli

Här kan man ha en kampanj för sommarvikarierna och prata rekrytering. 

Augusti

Ungefär samtidigt som skolorna börjar brukar verksamheten på de flesta redaktioner vara tillbaka i normala gängor igen. Nu när vikarierna har slutat kan det vara läge att göra en utvärdering av hur de har blivit behandlade och hur arbetet har fungerat. 

September

Hösten kan vara en bra tid för medlemsmöte. Vilka frågor vill medlemmarna att ni i klubben ska driva? Finns det några viktiga saker eller stundande förändringar att diskutera tillsammans?

November

Nu är det dags att börja sammanfatta året som har gått. Vem skriver vad i verksamhetsberättelsen och vad vill ni som styrelse göra nästa år? Allt behöver inte vara klart den sista december, men det är bra att planera redan nu hur ni lägger upp arbetet. 

December

Här är det viktigt att göra klart de sista sakerna med verksamhetsberättelsen samt att förbereda inför bokslutet. Kanske kan ni också bjuda in till klubbens medlemmar till ett julmingel?

Senast ändrad 3 oktober 2019