Klubbåret

Hur och med vad ni i er klubb ska jobba med bestämmer ni i styrelsen. Men det finns vissa saker alla klubbar måste göra. Här kommer en guide till nödvändiga saker, men vi skickar också med ett gäng tips på annat ni i styrelsen kan göra. 

Tipsen är indelade efter årets månader, men tänk på att många av dem inte är tidsbundna.

Januari

  • Här börjar ett nytt verksamhetsår. Det betyder att både ekonomin och all annan verksamhet börjar om från början och att det gamla året ska sammanfattas. Ekonomin sammanfattas i ett bokslut från föregående år. Det är också dags att göra årets budget. Fundera på om ni ska lägga ungefär samma budget som ni hade förra året eller är det någon budgetpost som bör höjas eller sänkas?
  • Den övriga verksamheten sammanfattas i verksamhetsberättelsen som beskriver vad ni gjort under förra året. Det ni vill göra under året skriver ni ihop och lägger i en verksamhetsplan.
  • I januari kan det också vara bra att börja med årets lönekartläggning. Syftet med en lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. 
  • Om du är anställd på ett företag som har kollektivavtal med Journalistförbundet, så ska klubben och arbetsgivaren följa löneprocessen som beskrivs i avtalet (i bilagan Löneavtal). För att kunna göra det bör ni tillsammans titta på vad det är som ska göras under löneåret (som ju börjar redan i april), och se till att lägga upp en plan så att det görs i tid.
  • Påminn arbetsgivaren om att kontaktuppgifter till klubben ska finnas med i alla eventuella sommarjobbsannonser.

Februari

  • Ta en titt på våra årsmötestips! Uppmana gärna era medlemmar att skriva motioner till ert årsmöte och se till att alla årsmöteshandlingarna skickas ut i rätt tid. Vilka datum som gäller hittar ni i era klubbstadgar. Hittar ni dem inte? Förbundets mönsterstadgar för klubbar och sektioner finns på hemsidan under stadgar. Kallelse till årsmöte ska skickas ut senast två veckor innan mötet ska äga rum.
  • När bokslutet är klart ska det skickas till klubbens revisorer. Efter att de har granskat bokslutet kommer de att skriva en revisionsberättelse som ska delas ut på årsmötet. 
  • Dags för utvecklingssamtal snart? Se till att finnas med som bollplank om medlemmar behöver stöd inför samtal. Påminn medlemmarna om att fundera över vilken kompetensutveckling de behöver under året, så att de är förberedda med förslag till arbetsgivaren.
  • Om du är anställd på ett företag som har kollektivavtal med Journalistförbundet, så ska det enligt avtalet finnas ett kompetensutvecklingsråd. Om det inte finns, se om det kan skapas ett.
  • Frilansklubbar: Tänk på att många egenföretagare tar anställning över sommaren, det är viktigt att tidigt nå dem med information om hur de får rätt lönenivå etcetera.

Mars

  • I mars brukar de flesta klubbar hålla sitt årsmöte. För frilansklubbar som inte träffas lika ofta som de som arbetar på samma arbetsplats brukar det passa bra att anordna någon typ av social aktivitet ihop med årsmötet. Eller varför inte bjuda in någon intressant föreläsare?
  • Ungefär här brukar många lönerevisioner börja bli färdiga. En lönerevision är en process för justering av lön, både på individuellt plan och för gruppen anställda som helhet. 
  • Se till att de medlemmar som ska ha lönesamtal är väl förberedda och har koll på läget.
  • Kom ihåg att meddela förbundskansliets förtroendemannaregister om den nya styrelsen. Det görs via Medlemsservice i inloggat läge här på hemsidan. Ändringen kan utföras av registrerad ordförande, sekreterare eller registeransvarig.
  • Meddela arbetsgivaren vilka som är förtroendevalda. Detta krävs för att dessa ska omfattas av förtroendemannalagen. På så sätt får styrelsen ett extra lagskydd som bland annat ger rätt att utföra det fackliga uppdraget och gå fackliga utbildningar på betald arbetstid.

April

  • Presentera styrelsen som valts på årsmötet för alla medlemmar. Trevligt och bra om det även finns bilder och kontaktuppgifter med i presentationen.
  • Den här tiden på året brukar passa bra för frilansklubbar att anordna en tematräff om hur det är att frilansa. Målgruppen kan vara både studenter som är på väg att avsluta sin utbildning och andra som är nyfikna på frilanslivet. Berätta om vad ni och resten av förbundet kan erbjuda, prata upphovsrätt och arvoden och bjud gärna på konkreta tips om hur man frilansar. 
  • Efter avslutad lönerevision – se till att tillsammans med arbetsgivaren planera så att ni genast kan starta om löneprocessens cykel. Följ anvisningarna i kollektivavtalet, bilagan Löneavtal.

Maj

  • Den 3 maj varje år infaller Pressfrihetens dag. Kanske kan er klubb tillsammans med andra klubbar i närheten skriva en debattartikel eller anordna en temakväll.
  • I maj börjar det bli klart vilka sommarvikarier som ska komma till redaktionen. Be att få arbetsgivarens lista så kan ni redan nu kontakta dem för information och rekrytering. 

Juni

  • Någon gång efter midsommar brukar de flesta sommarvikarier vara på plats. Det kan därför vara läge att anordna en vikariefika eller någon annan typ av träff där ni berättar mer om vilka ni är, vilka rättigheter de har som vikarier och vad klubben kan hjälpa till med. Förbundet centralt kan hjälpa till med att anordna vikarieträffar. Ett mål är förstås att alla som är nya på redaktionen ska vara/bli medlemmar. Kontakta kansliet på kansliet så ordnar vi något bra tillsammans! 
  • Före sommaren är det bra att göra någon form av avstämning hur ni ligger till med er ekonomi. Snart har halva verksamhetsåret gått och det är bra att veta hur mycket pengar ni gjort av med jämfört med er budget. 

Juli

  • Se till att medlemmarna – och särskilt sommarvikarierna – har någon som de kan vända sig till om de behöver hjälp och stöd under sommaren. Fixa så att det finns information om medlemskapet och förbundet att tillgå. 

Augusti

  • Ungefär samtidigt som skolorna börjar brukar verksamheten på de flesta redaktioner vara tillbaka i normala gängor igen. Nu när många vikarier har slutat kan det vara läge att göra en utvärdering av hur de har blivit behandlade och hur arbetet har fungerat. Kolla så att de vikarier som är kvar har blivit medlemmar, och berätta vad de får ut av att vara med i klubben.
  • Kommunicera med medlemmarna i samband med jobbstarten efter sommaren, och påminn dem om att klubben finns och att styrelsen är redo för ny termin. Det kan också vara bra att upplysa om allt medlemmarna får ut av att vara med i förbundet. Utöver att de har en fantastisk klubbstyrelse som jobbar för dem, så finns det många medlemsförmåner och rabatter att ta del av.

September

  • Hösten kan vara en bra tid för medlemsmöte. Vilka frågor vill medlemmarna att ni i klubben ska driva? Finns det några viktiga saker eller stundande förändringar att diskutera tillsammans?
  • Höst innebär också nystart. Hur kan just er klubb och styrelse göra? Utvärdera och se om ni kan tänka nytt!
  • Dags för utvecklingssamtal snart? Se till att finnas med som bollplank om medlemmar behöver stöd inför samtal. Uppmana medlemmarna att fundera över vilken kompetensutveckling de behöver, så att de är förberedda med förslag till arbetsgivaren.
  • Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Uppmärksamma den och påminn medlemmarna om kollektivavtalets värde. Nytt informationsmaterial brukar dyka upp på Tjanstepensionensdag.se. Även frilansar och andra som inte har tjänstepension kan behöva påminnas om vikten av att ha pengar att leva på efter yrkeslivet. Som medlem i Journalistförbundet kan man spara förmånligt hos PP Pension. Mer info från PP här.

Oktober

  • Vecka 43 varje år infaller Europeiska arbetsmiljöveckan, och onsdagen är Skyddsombudens dag. Alltid värt att uppmärksamma, och passa på att informera kring! Snyggt då också om en skyddsrond har gjorts eller görs.
  • Har ni arrangerat någon aktivitet för medlemmarna på länge? Klubben kan bjuda in en talare eller gäst från förbundet, eller helt enkelt arrangera något socialt.

November

  • Nu är det dags att börja sammanfatta året som har gått. Vem skriver vad i verksamhetsberättelsen och vad vill ni som styrelse göra nästa år? Allt behöver inte vara klart den sista december, men det är bra att planera redan nu hur ni lägger upp arbetet. 
  • Rent allmänt är november en grå och trist månad som kan behöva livas upp, kanske klubben kan hitta på någon kul aktivitet för medlemmarna. Kanske även arbets- eller uppdragsgivare kan peppas av klubben att göra någon hälsofrämjande insats ...

December

  • Här är det viktigt att göra klart de sista sakerna med verksamhetsberättelsen samt att förbereda inför bokslutet. Kanske kan ni också bjuda in till klubbens medlemmar till ett julmingel?
  • Vad önskar medlemmarna sig? De skulle kunna få skriva jobbönskelistor och skicka till styrelsen. Det ger underlag för vilka frågor ni bör fokusera på, men också vilka personer som är engagerade. Kanske de kan värvas till styrelsen av valberedningen framöver ...
  • Om medlemmarna har friskvårdsbidrag kan de behöva påminnas om att det är hög tid att lämna in kvitton.

Senast ändrad 15 februari 2024