Lagförslag nu klart om DSM-direktivet

Publicerad 11 oktober 2021

Regeringen presenterade i fredags sitt försenade förslag om hur EU:s upphovsrättsdirektiv för den digitala inre marknaden (DSM-direktivet) ska införas i svensk lag. "Äntligen", säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf. 

Det har gått två och ett halvt år sedan beslut togs om EU:s nya upphovsrättsdirektiv, som ska implementeras i samtliga EU-länder. Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf har arbetat med att påverka implementeringen av direktivet i Sverige, i syfte att lyfta medlemmars villkor och behov. Han kommer nu analysera förslaget i detalj, även om han redan läst flera av lagförslagen.

– Jag har bland annat noterat lagförslaget kring artikel 15, om skyldigheten för nätjättar som Google och Facebook att göra rätt för sig gentemot tidningswebbplatser. Förslaget innebär att den andel av upphovsrättsersättningen som är tänkt att tillkomma medieföretagen och som upphovsmännen är berättigade, ska hanteras kollektivt av en upphovsrättslig förvaltningsorganisation. Vilket är en jättebra modell, säger Olle Wilöf.  

Du kan läsa förslaget på regeringens hemsida. Journalistförbundet är en av remissinstanserna. Remissvar ska vara inlämnade senast 13 december i år.

Senast ändrad 11 oktober 2021