Foto: Journalistförbundet

Miljoner till upphovsmän inom etermedia

Publicerad 16 maj 2024

Medlemmar och samarbetspartners i rättighetsorganisationen Copyswede har kommit överens om hur drygt 1,3 miljarder kronor i historiska ersättningar ska fördelas för att allmänheten kopierat serier, film, musik, poddar och ljudböcker med mobiler, surfplattor och datorer. Pengar som bland annat ska nå upphovspersoner inom radio och tv.

De drygt 1,3 miljarder kronorna har sitt ursprung i ett branschavtal som slöts 2020 om den så kallade ”historiska PKE-skulden” - en privatkopieringsersättning för mobiler, datorer och surfplattor. Elektronikbranschen har betalat in ersättningar och Copyswedes fjorton medlemsorganisationer och samarbetspartner har enats om hur ersättningen ska fördelas. Inte bara för de 1,3 miljarderna från den historiska PKE-skulden, utan för 2,1 miljarder kronor. Detta eftersom överenskommelsen även har kommit att omfatta se senaste tre åren, 2021–2023.

96 miljoner till utsänd radio

– Det är glädjande att vi kommit överens om hur ersättningen ska fördelas. Bland annat har vi avsatt 96 miljoner kronor för upphovsrättsskyddat journalistiskt material som sänds i radio och sedan även kopieras av privatpersoner som podd, säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf. 

Även upphovspersoner för tv-program kommer kunna nås av privatkopieringsersättningen. 

Viktig process framåt 

Ett arbete kommer att inledas för att ta fram tydliga kriterier och bestämma hur pengar ska nå berörda personer. Samt att fatta ett beslut om när pengarna kan betalas ut. 

– Vi i Journalistförbundet kommer under året att tillsammans med bland annat Copyswede arbeta fram hur pengarna ska komma berörda upphovsmän till del, säger Olle Wilöf.
 

Senast ändrad 16 maj 2024