Foto: Tor Johnsson

Kongressombud: Viktigt skapa tryck underifrån

Publicerad 22 mars 2021

Det finns många fördelar med att vara ombud på Journalistförbundets kongress. Anna Roos har deltagit, både som fackligt aktiv bemanningsanställd och som ledamot i förbundsstyrelsen. Vi frågade henne vad hon tyckte.

Varför ville du vara kongressombud?

– Nu är det ett tag sedan sedan jag var där som ombud eftersom jag var en del av förbundsstyrelsen förra kongressen. Men när jag åkte på kongress som ombud så var det för att lyfta bemanningsanställdas frågor, lära mig mer om hur den demokratiska processen i förbundet fungerar och framförallt – skaffa massa nya intressanta fackliga kontakter!

Hur kan man göra skillnad som ombud?

– Som exempelvis bemanningsanställd så kan man bidra med kunskap, erfarenheter och synvinklar som kollegor inom andra områden inte har.

Var det något med uppdraget som var svårt?

– Det är inte lätt att hänga med i alla turer och termer och formalia som ny kongressombud. Men alla runt omkring var superhjälpsamma.

Hur tror du förbundet behöver jobba framåt för att förbättra bemanningsanställdas villkor?

– På Schibsted Media gjordes många av förbättringarna lokalt. Jag tror det är viktigt att skapa tryck underifrån.​ Det bästa sakerna som vi drev igenom gjorde vi genom att skapa opinion på golvet.  

– Jag vet att det har varit svårt med det lokala arbetet på bemanningsföretagen, men att komma till kongressen och träffa andra fackliga som kan stötta och bidra med kunskap kan vara ett sätt för bemanningsanställda att ge det lokala en boost.

Läs mer och anmäl dig som kongressombud här!

Senast ändrad 25 mars 2021