Vilken fackklubb ska jag tillhöra?

Du som är anställd i ett bemanningsföretag tillhör klubben på det företag där du är anställd. Du kan även ansöka om intressemedlemskap i fackklubben på kundföretagen du jobbar på.

Det är viktigt att det finns en egen fackklubb på bemanningsföretaget, men det är inte alltid lätt att hålla verksamheten flytande i och med att personalomsättningen är större än på andra typer av företag. Så stötta gärna klubbstyrelsen genom att vara aktiv och söka kontakt, kanske du även kan engagera dig i någon fråga eller bli förtroendevald. Om det inte skulle finnas en klubb skulle de anställda missa mycket. Till exempel viktig information och chans att påverka. Att det finns anställda på ett företag som företräder sig och sina kollegor fackligt är en central del i den svenska partsmodellen. Visst, fackklubbarna på kundföretagen kan svara på bemanningsanställdas frågor och ge råd – men de har ingen självklar rätt att förhandla för personer som inte är anställda i samma företag.

Intressemedlemskap i kundföretagets klubb

Du kan även bli intressemedlem i klubben vid kundföretaget som du är placerad hos. Då kan du delta i den klubbens medlemsmöten, få tillgång till medlemsinformation och knyta kontakt med medlemmarna vid kundföretaget. Du kan även adjungeras in i styrelsen. Du har dock ingen absolut rätt att delta i den klubbens möten på betald arbetstid, utan kan behöva be om lov, och den klubben har generellt inte rätt att förhandla för dig. För att bli intressemedlem fyller du i ett formulär på sjf.se

Senast ändrad 29 februari 2024