Bemanningsanställda journalister: Höj lönerna till rimlig nivå

Publicerad 26 maj 2023

Journalistförbundet och Medieföretagen förhandlar nu om ett nytt kollektivavtal för bemanningsanställda journalister. Det är en grupp som länge haft både sämre villkor och löner än kollegorna på kundföretagen. "Det är helt orimligt, och en skam för hela branschen, att journalister ska vara uppdelade i ett a- och ett b-lag", säger Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets bemanningsanställda medlemmar har önskemål om kraftiga förbättringar både när det gäller villkor och löner. Journalistklubben vid Marieberg Media genomförde under våren en tröjaktion för att väcka uppmärksamhet kring medlemmarnas behov, och har skrivit en debattartikel i tidningen Journalisten. Läs mer om det på sjf.se/bemanningsjournalist.

Under den närmsta veckan kommer vi här att lyfta fram olika citat från journalister på Marieberg Media. De har alla valt att vara anonyma. 

Bemanningsanställd journalist

 

Dan

"Jag tycker att det suger att vi har lägre löner än våra kollegor trots att vi gör samma jobb. Jag tycker också att det är konstigt att man anställs med garantilön även vid heltidsvikariat. Jag ska till exempel hoppa på ett 6-månaders heltidvikariat men jag kommer ha garantilöneavtal. Detta ser ju inte bra ut när man till exempel ska söka lån och så vidare. Man jobbar heltid i praktiken men på pappret är det inte så."

Följ utvecklingen i avtalsrörelsen på sjf.se/avtal2023 och på journalisten.se.

Senast ändrad 29 maj 2023