Bemanningsanställda journalister: Höj lönerna till rimlig nivå

Publicerad 31 maj 2023

Journalistförbundet och Medieföretagen förhandlar nu om ett nytt kollektivavtal för bemanningsanställda journalister. Det är en grupp som länge haft både sämre villkor och löner än kollegorna på kundföretagen. "Det är helt orimligt, och en skam för hela branschen, att journalister ska vara uppdelade i ett a- och ett b-lag", säger Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets bemanningsanställda medlemmar har önskemål om kraftiga förbättringar både när det gäller villkor och löner. Journalistklubben vid Marieberg Media genomförde under våren en tröjaktion för att väcka uppmärksamhet kring medlemmarnas behov, och har skrivit en debattartikel i tidningen Journalisten. Läs mer om det på sjf.se/bemanningsjournalist.

Under de närmsta veckorna kommer vi här att lyfta fram olika citat från journalister på Marieberg Media. De har alla valt att vara anonyma. 

Bemanningsanställd journalist

Elsa

"Vi sliter lika mycket, om inte ännu mer är våra kollegor, men sitter med sämre villkor och får inte samma ersättningar. Dessutom är det otroliga löneskillnader, vi har många tusenlappar mindre i lön. Och direkt efter en omorganisation går Bonnier ut med att de gjort en jättevinst medan man gjort sig av med massa MM:are, det gör ont."

Följ utvecklingen i avtalsrörelsen på sjf.se/avtal2023 och på journalisten.se.

Senast ändrad 31 maj 2023