Bemanningsanställda journalister: Dags skrota B-laget!

"Vi arbetar hos en av Sveriges största journalistarbetsgivare. Bemannar alla stora dagstidningsredaktioner. Är flexibla och multikompetenta medarbetare, arbetar bland annat som reportrar, redigerare och nyhetschefer. Men – till skillnad från hur det ser ut i bemanningsföretag i andra branscher – har vi lägre löner och sämre villkor. 

Det är dags att rätta till det här. Gör journalistyrket attraktivt igen med lika villkor för alla. Det vinner både arbetsgivare, anställda och demokratin på." Det skriver styrelsen i Marieberg Medias journalistklubb i en debattartikel i Journalisten. 

Läs hela debattartikeln här

Tisdag 25 april 2023 genomförde medlemmarna i Marieberg Medias fackklubb en tröjaktion på kundföretagens redaktioner runt om i landet. Den emottogs väl och gav mycket uppmärksamhet. Läs gärna artiklarna om aktionen i Dagens Media och Journalisten. Deltagarna i aktionen tog bilder som de delar med sig av på Facebook och Instagram. Hjälp gärna till att stötta bemannarna genom att dela vidare inlägg och bilder!

Här nedan följer en lång rad röster från medlemmar på Marieberg Media, insamlade av styrelsen i Marieberg Medias journalistklubb. De som berättat om sina upplevelser är avidentifierade av integritetsskäl.

Moa

"Jag tycker att det jobbigaste med att vara bemanningsanställd är att alltid känna att man är på undantag. Man vet aldrig om information som kommer från företaget gäller en själv, det måste alltid dubbelkollas.

Man faller mellan stolarna när det gäller medarbetarsamtal, det har dividerats fram och tillbaka om jag ska ha det med min chef på företaget eller min bemanningschef genom åren. 

Jag har fast placering, är inte ambulerande, och känner mig ändå inte riktigt som en naturlig del av redaktionen/företaget. Det tär.

Hade jag haft vanliga vikariat hade jag nu varit inlasad och haft en riktig tjänst, men det känns som att jag fastnat i bemanningsbolaget, jag kommer inte ur det utan tjänsteutrymmen flyttas runt så jag fortsätter hela tiden som bemanningsanställd." 

Cecilia

"Vd Anders Eriksson sa på ett stormöte att Marieberg media var ett av hindren för att bli Sveriges mest attraktiva arbetsplats. Han sa också att det är något man måste jobba på för att få ett bättre resultat. De förbättringarna ser vi verkligen fram emot!"

Maud

"När vår tidning gick från egna vikarier till bemanningsföretaget Marieberg Media förlorade jag plötsligt en semestervecka per år. Över en natt. Trots att vikariatet var detsamma, det bara förlängdes ett år. Vi var flera över 40 år som det årsskiftet blev av med “gubbveckan”. Jag begärde att få behålla den sjätte semesterveckan men fick bara veta att “nej, så är det i bemanningsavtalet”. De andra nackdelarna, som att bemanningsanställda inte har några SKL-dagar, upptäckte jag efter hand. Jag undrar fortfarande om mina chefer på dagstidningen visste hur mycket sämre villkor de plötsligt gav oss."

Linn 

"Efter att ha jobbat på Marieberg i flera år ställde jag frågan under ett medarbetarsamtal om hur det såg ut med chans till fast anställning på MM framöver eftersom det kändes otryggt att bara få förlängt med några månader i taget. Som svar fick jag att "då kanske du bör söka ett annat jobb". Det kändes som en markering att jag var utbytbar och jag kände mig inte alls bekväm med att försöka förhandla lön eller ta upp sånt som jag kanske var missnöjd med efter det."

Anna

"Efter två och ett halvt år som fastanställd på Marieberg media, på samma digital titel hela tiden där jag arbetar 100 procent (ibland mer för att stötta upp), fick jag arbeta de röda dagarna under jul. Hade en anställd på kundföretaget arbetat hade de fått en extra dag för varje röd dag som arbetades + standardtillägget för röda dagar. Så de extra dagarna kan tas ut vid annat tillfälle. Men, trots att jag arbetar precis som en på kundföretaget, gäller det inte mig. Jag fick inga extradagar för de röda dagarna, vilket känns oerhört orättvist. Det tillsammans med att man inte får de tre dagarna extra för kort övertid, blir ju mycket. Speciellt då man som Mariebergare ofta ställer upp och arbetar röda dagar för att man vill vara en lagspelare, så får man inte credd för det utan förlorar. Jag har nu sagt detta till cheferna på kundföretaget och önskat att inte arbeta röda dagar eftersom att jag inte har samma villkor, vilket jag egentligen tycker är en tråkig väg att gå."

Sara 

"Jag har jobbat på samma kundföretag i fem år och älskar mitt jobb. Men villkoren har fått mig att fundera på att lämna branschen. Jag vet inte hur längre jag orkar vara bemanningsanställd, det tär på en psykiskt. Jag grät på mitt medarbetarsamtal när vi skulle diskutera psykosocial arbetsmiljö. 

Känslan av att tillhöra ett B-lag är tydlig när man hör kollegor som är anställda på kundföretaget prata om sina SKL-dagar eller röddagskomp. Jag trodde först att samma villkor gällde mig, eftersom att vi jobbar på samma arbetsplats. Det känns som att mitt arbete värderas lägre. Det känns otroligt orättvist att vi bemanningsanställda både har sämre villkor och sämre lön än kollegorna vi sitter bredvid – trots att vi gör samma jobb. Jag ser en risk i att branschen förlorar många duktiga journalister om villkoren för bemanningsanställda inte förbättras." 

Maja 

  • "Löneprocessen och att gå från månadslön till garantilön. Inte nog med att man ska kastas runt på olika avdelningar, lära sig nya saker, knyta nya kontakter, vara flexibel och säga tack och amen till allt. Man ska också behöva sitta som en desperat person och räkna och känna oro för om ekonomin går ihop om det blir en månad som ej når upp till heltid. Jag har försörjningsansvar för två barn, huslån med mera. Jag släpper gärna de hundralapparna för trygghet. För varje år som går med den här lönen sätts mindre pengar av till pensionen till exempel. 
  • Röddagskomp. Då tar ordinarie personal ofta ledigt och MM:are får täcka upp. Men får inget igen för det, förutom betalt. Helt orimligt!
  • Gubbvecka. Jag har förvisso ett par år kvar till 40. Men med tanke på att jag varit bemanningsanställd i sex år nu och man inte vet hur länge till jag kommer vara det, kan mycket väl vara det även vid 40 års ålder så vill jag också ha en extra semestervecka."

Dan

"Jag tycker att det suger att vi har lägre löner än våra kollegor trots att vi gör samma jobb. Jag tycker också att det är konstigt att man anställs med garantilön även vid heltidsvikariat. Jag ska till exempel hoppa på ett 6 månaders heltidvikariat men jag kommer ha garantilöneavtal. Detta ser ju inte bra ut när man tex ska söka lån osv. Man jobbar heltid i praktiken men på pappret är det inte så."

Elsa

"Vi sliter lika mycket, om inte ännu mer är våra kollegor, men sitter med sämre villkor och får inte samma ersättningar. Dessutom är det otroliga löneskillnader, vi har många tusenlappar mindre i lön. Och direkt efter en omorganisation går Bonnier ut med att dem gjort en jättevinst medan man gjort sig av med massa MM:are, det gör ont."

Ebba

"Jag har jobbat på samma arbetsplats i snart sex år, till och med i samma arbetsgrupp. Jag får stort ansvar och kan göra uppgifter som inte alla mina kollegor kan. Men jag har sämre lön, färre lediga dagar och lägre lön än dem. Men det värsta är att jag inte vet på morgonen vilken arbetstid jag ska ha i dag. Om jag ska börja 9 eller 12 eller om det blir en sen dag i dag och en tidig i morgon. Det går inte att planera någonting med sambon. Det är otroligt stressande." 

Alma

"Under min tid på Marieberg har jag arbetat på en mängd olika redaktioner. Jag har alltid haft känslan av att inte räcka till, att ständigt kastas runt på olika arbetsplatser har gjort mig lite osäker. Lite som att jobba på nåder. Det känns stundtals som jag behövt tacka för att ha blivit anlitad.

Jag efterlyser mer feedback och fler möjligheter att utvecklas som reporter. Jag har aldrig haft ett medarbetarsamtal. Det känns som min journalistiska utvecklingsmöjligheter har varit väldigt begränsade under dessa år. De kurser jag gått har jag fått via stipendium på egen hand.

Trots att jag har tio års erfarenhet som reporter har jag inte blivit erbjuden fast tjänst på Marieberg, flera kollegor med kortare erfarenhet har gått om mig och fått tjänster. Hur prioriterar de där?

Det har varit svårt att avsluta uppdrag och verkligen få jobba in mig och känna trygghet på min arbetsplats. Den upplevelsen har hållit mig tillbaka och hämmat mig. Stundtals har jag lämnat branschen för att jobba inom vården men har alltid återvänt. Hade jag inte haft mitt back-up yrke så hade jag inte stått ut med de osäkra förhållandena.

Funderar på våra möjligheter till ledighet före röd dag, gröna timmar och fler semesterdagar. Vi borde få samma villkor som våra kollegor."

Alice

"De olika villkoren får psykologiska konsekvenser: en känsla av att vara tagen för given och att vårt jobb inte värdesätts lika högt, något som i sin tur skapar frustration och stress. Vill ledningen att vi ska hålla i längden tror jag att de behöver göra något åt detta."

Vilma

"Jag har jobbat på samma kundtidning och avdelning genom Marieberg sedan 2015. Blev fast på MM först nyligen. Tackade nej till fast en gång pga av olika anledningar och jag tror de blev lack då. Men sedan 2018 har jag hela tiden sagt att jag vill ha fast. Trots att jag haft uppdrag på samma redaktion hela tiden har de ”vägrat” anställa mig. Hittat på orsaker till varför de inte kan. Tycker de borde jobba hårdare för att såna som jag ska få fast anställning på ”kundföretaget”. Men kundtidningen är ju lika kass – har de haft behov av mig i sju år så är det väl dags att anställa kan man tycka."

Ida

"För mig är den största utmaningen utrustningen. Vi som inte har längre uppdrag får inte utrustning och jag känner ibland att vi måste ta från vår egen tid för att ta ut det från IT varje gång. Sen så kan krångel med utrustningen påverka kvalitén på arbetet, vilket man ju inte vill när man är Mariebergare och vill bevisa sin plats."

Emelie 

"En period jobbade jag 14 dagar i sträck, 10-timmars pass, olika tider om vartannat. Jag var nästan helt ny och vågade inte tacka nej när de ringde om jobb. Man befinner sig i en utsatt position på MM, där man framför allt i början inte vågade säga emot.

När jag under en period var inhoppsvikarie fick jag garantilönskontrakt. Det kändes skönt att ha en stabil inkomst och hade uppfattningen att jag skulle få tacka nej till jobb men då få avdrag på lönen, helt ok tyckte jag. Därför beslutade jag mig för att unna mig att åka hem till mina föräldrar under en helg, cirka fem timmar med kollektivtrafik bort. Fick samtal från en person på MM som var helt GALEN. Personen i fråga sa att jag behövde fråga om lov för att lämna stan och att jag nu behövde ta nästa tåg tillbaka för att ta ett pass."

Andrea

"Det är lägre löner, sämre villkor. För mig är nog det värsta (förutom lönenivån) det som inte kan villkoras bort, att känna att man inte riktigt hör till trots flera år på samma arbetsplats."

Alba

"Jag jobbar på Expressen så jag har i princip omfattats av alla villkor som de anställda på kundföretagen. Exempelvis SKL-dagarna. 

Lönerna är ju verkligen ett minus. Min första lön på MM var 32 000, ungefär ett halvår efter examen från JMG. Jag tyckte att det var en relativt bra lön utifrån vad andra tjänade då. Men jag har hört att vissa fått runt 28 av MM som första lön, och då har jag reagerat på att det är väldigt lågt.

Sen tycker jag personligen att garantilönen är väldigt krånglig och jag hade gärna haft månadslön. Men MM intygade mig att jag skulle tjäna på det i längden samtidigt är det ju en osäkerhet att man aldrig vet vad man kommer få ut en månad.

Det är ju verkligen sjukt stor löneskillnad när vi gör exakt samma jobb. Jag uppfattar det också som att många på MM hoppar runt på flera olika tjänster, vilket borde höja snittlönen. Jag är exempelvis upplärd på tre eller fyra olika tjänster. Både som reporter och redaktör."

Adam 

"Jag har funderat över varför man som bemanningsanställd ska nöja sig med en lägre ingångslön än någon som blir fastanställd. Det känns konstigt om man en dag skulle lyckas få en anställning och behöver utgå från den nivån man ligger på nu."

Elin  

"Jag började jobba för Marieberg sommaren 2019, och har alltid upplevt att jag blivit väldigt väl behandlad av såväl ledningen som kollegorna på kundföretaget. Jag känner mig alltid inkluderad, och upplever att mina tankar och funderingar väger lika tungt som mina kollegors. Värt att nämna är väl att jag inte fastanställdes i Marieberg förrän nu i början av mars, så jag kanske inte har stenkoll på alla villkor." 

Freja

"Det är svårt att förhandla sin lön, jag är på ett och samma ställe och har varit det hela tiden och har löneförhandling med min chef på redaktionen. Chefen får inte veta vad jag har i lön eftersom jag inte är anställd av redaktionen. Det ger ett väldigt konstigt förhandlingsläge. Jag vet också att jag har sämre lön än jag hade haft om jag inte varit konsult.

En sak som hade kunnat vara en fördel med att vara Mariebergsanställd är att det hade varit möjligt att byta arbetsplats inom koncernen, men den fördelen upplever jag inte finns. Det beskrivs som "väldigt känsligt" att byta mellan redaktioner.

Vi har samma ansvar som alla Bonnieranställda, men inte samma rättigheter. Våra scheman får ändras med kortare varsel och vi är lägst i hierarkin och får scheman sist av alla. Vissa Mariebergsanställda har också öppet beskrivits som B-laget av chefer på redaktionen."

Simon

"Vi blir permitterade typ samma dag som vi inte ska jobba tex på jul eller nyår. Säg att julafton är på torsdag, och du tror att du ska jobba så du tackar nej till middag med familjen/beställer inte en tågbiljett hem, sen får man reda på dagen innan/på morgonen att man inte ska jobba. Den är lite seg. Som Bonnieranställd får du ju (som jag förstod det) semesterdagar att plocka när du vill."

Linnéa

"Förutom lägre löner och osäker anställning är jag frågande till att MM inte erbjuder förskottssemester. Jag och många andra MM-medarbetare tog ingen semester det första året. Jag tycker det är synd eftersom det är särskilt viktigt med återhämtning i ett annars pressat yrke.

Jag började med ett sommarvik 2020, och hela det första året hade jag ingen semester bortsett från några veckor mellan vikariat (men eftersom jag hade panik över jobb då skulle jag inte kalla dem semester). Till år två fick jag därmed relativt få semesterdagar att ta ut. Konsekvensen var att jag blev sliten, stressad och sämre på jobbet. Först i april 2022 får jag alla semesterdagar."

Dennis

"Fastanställda på kundföretaget har gröna timmar och röddagskomp, vilket vi inte vi har. Nu med fasta tider känner jag inte den enorma lågintensiva stress jag hela tiden hade över att inte veta hur mycket jag skulle arbeta varje månad."

Elma  

"Jag tycker vi ska ha rätt till samma ledighet vid storhelger och samma förmåner, då tänker jag på friex av papperstidningen, som anställda på kundtidningen. Jag tycker också att man ska få veta i god tid var de vill placera en när ens nuvarande placering löper ut."

Lea

"Man vet att man inte räknas. Samma vecka som jag började på min nuvarande kundtidning fastanställdes en annan person. En kollega bjöd då in alla till AW för att välkomna den nya, men inte mig eftersom jag ju bara skulle vara på plats ”ett tag” (en av cheferna hörde dessutom det här men sa ingenting). Hon bad om ursäkt och bjöd in mig sedan när en annan kollega påpekade att det var taskigt, men då var det liksom för sent. Jag låtsades att jag redan hade planer och grät hemma i stället. Jag har kontinuerligt fått förlängt på just den arbetsplatsen, men känslan sitter i. Man är del av B-laget. 

 Det späs på av att veta om löneskillnaderna. Jag kom in lågt på en lokaltidning, det var som att förhandla med en vägg. Och fast tjänst i journalistbranschen kändes ändå bra. Sedan dess har jag bara lyckats höja med några hundra kronor varje år, det har varit enligt potten. Jag vet att jag är uppskattad, men det är ansträngande att behöva börja om på nya redaktioner kontinuerligt. Två chefer har också tagit strid för att jag ska anställas av de olika tidningarna jag har varit på, men ”det har inte funnits utrymme i budget för det”.

Jag har blivit kontaktad med ett jobberbjudande om att bli kommunikatör, och ett om att undervisa (!) i journalistik. Det vill jag inte, jag älskar själva jobbet som journalist, men lönen de lockade med låg 13 000, resp 7 000 kronor högre än jag har nu. 

Jag och min partner pratar om barn, men ärligt talat är jag orolig för hur vi ska få pengarna att räcka, framför allt om jag skulle behöva gå ned i tid. 

Garantilönen är ett annat mög. Jättenojigt att inte veta vad man ska få, och dessutom ser det ut som att man tjänar mindre än vad man gör. Jag fick ett lägre lånelöfte än vad banken först sa när de tittat på mitt kontrakt. Det är svårt att argumentera emot att jag på pappret tjänar en viss summa. 

På min arbetsplats har vi inte heller SKL-dagar. Jag tycker det är dumsnålt att inte ge alla det."  

Vill du också berätta om dina erfarenheter av att vara bemanningsanställd journalist? Kontakta Marieberg Medias journalistklubb!

Senast ändrad 28 april 2023