266 medlemmar har fått kris-stipendiet 

Publicerad 9 juni 2020

I dag tisdag har 266 medlemmar fått besked att de har tilldelats ett stipendium från Journalistförbundets krisfond för frilansar. Stipendierna är på 10 000 kronor vardera. 

Det var Journalistförbundets styrelse som i april fattade beslut om att införa en krisfond för frilansar med anledning av hur hårt och snabbt corona-krisen påverkat frilansamedlemmar. Journalistförbundet bidrog med 2,5 miljoner kronor in till fonden och ytterligare 160 000 kronor kom sedan in som bidrag. 

När ansökningstiden gått ut hade nästan 400 personer sökt om ett stipendium och processen att välja ut 266 stipendiater har varit svår. Även i ansökningarna har det varit tydligt att corona-krisen påverkat frilansleden hårt och att de politiska åtgärderna inte fått träff på egenföretagare, särskilt de med enskild firma. Parallellt med stipendiet har förbundets arbete med att påverka politiker om att fler insatser är nödvändiga fortsatt. 

Urvalet har nu gjorts och det är beslut som inte går att överklaga. Besked har getts via mejl. Vi har också tagit beslut om att inte lämna ut namn på de som fått stipendiet. Bland annat av respekt för att detta rör sig om människor i kris. Besked kommer senare i veckan lämnas även till de som sökt, men som tyvärr inte tilldelats ett stipendium. 

Här kan du läsa mer om stipendiet under Frågor och svar

Senast ändrad 4 februari 2021