Foto: Tor Johnsson

Frilans Riks fyller på krisfonden

Publicerad 30 april 2020

Journalistförbundets frilansklubb Frilans Riks bidrar med 20000 kronor till fonden. Nu uppmanar ordförande Gert Lundstedt fler att visa solidaritet.
– Ju fler som skänker pengar till krisfonden, desto fler frilansar kan hålla näsan över ytan, säger han.

Journalistförbundet har jobbat hårt för att få regeringen att fatta beslut som är till hjälp för frilansar. En del bra beslut har fattats, men ännu finns inget stöd som hjälper frilansar med enskild firma. Förhoppningsvis kommer fler förslag och förändringar till det bättre, men för många av förbundets medlemmar tar det för lång tid.

De som står utan skyddsnät faller hårt, och behöver snabb hjälp. Därför har Journalistförbundet startat en krisfond för behövande frilansande medlemmar. 2,5 miljoner kronor flyttas från konfliktfonden till krisfonden. Varje medlem som får stipendium ur fonden tilldelas 10 000 kronor.

– Många av Frilans Riks drygt 17 000 medlemmar går på knäna, på grund av pandemin och uteblivna uppdrag. Därför bidrar vi med 20 000 kronor. På så vis räcker det till ytterligare ett par stipendier, säger Gert Lundstedt, ordförande för Frilans Riks.

Ger en stunds lättnad

Marginalerna för de drabbade frilansarna är små, och varje stipendium som delas ut kommer innebära en liten stunds lättnad för en enskild medlem. Gert Lundstedt uppmanar fler att bidra till fonden:

– Ju fler som skänker pengar till krisfonden, desto fler frilansar kan hålla näsan över ytan – fram till att politikerna förhoppningsvis fattar beslut om ett mer varaktigt ekonomiskt stöd till våra medlemmar med enskild firma. Det är lätt att både swisha eller sätta över på krisfondens bankkonto.

Externa bidrag kan sättas in på ett konto som Journalistförbundet öppnat enbart för detta ändamål. Överföring kan även ske via Swish. Mer information om detaljerna finns på frågor och svar-sidan, länk nedan.

Bankkonto: Swedbank 8901-1, 704301321-3 (företagskonto)

Swish: 123 330 59 76

Senast ändrad 30 april 2020