Foto: Journalistförbundet

Avtalskrav för tidskrifter och etermedier överlämnade

Publicerad 25 mars 2025

Journalistförbundet har idag överlämnat sina krav inför kollektivavtalsförhandlingarna för avtalsområdena tidskrifter och etermedier till arbetsgivarparten Medieföretagen.

– Vi kräver arbetstidsförkortning, tryggare anställningar och att lönerna höjs för våra medlemmar, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Konkurrenskraftiga löner

Precis som inför förhandlingarna för avtalsområdena dagspress och public service som inleddes förra veckan, yrkar Journalistförbundet på ett-åriga avtal på avtalsområdena tidskrift och kommersiell etermedia med löneökningar på 4,2 procent samt höjda lägstalöner. Förbundet kräver också förändringar i löneprocessen och betonar att erfarenhet och ansvar ska löna sig.

Fokus på arbetstidsförkortning

En modell för arbetstidsförkortning är ett av de mest prioriterade kraven i årets svenska avtalsrörelse, och Journalistförbundet står bakom kravet fullt ut.

– I mediebranschen vittnar medlemmar om en allt mer pressad arbetssituation med högt tempo, ständig tillgänglighet och arbete under dygnets alla timmar, säger Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog.

Likt andra fackförbund vill Journalistförbundet se att en modell inrättas för arbetstidsförkortning som byggs ut över tid. En modell som ska ge medlemmar ökade möjligheter till viktig återhämtning.

Stopp för otrygga anställningar

Journalistförbundet fortsätter också att driva kravet på tryggare anställningsvillkor. 
Visstidsanställningar ska inte användas för att täcka permanenta behov.

Förbundet kräver att anställningar i normalfallet ska gälla hela den period som behovet finns och att den lokala journalistklubben ska informeras och få möjlighet till förhandling innan visstidsanställningar tillsätts.

Lista med förbundets krav

  • Journalistförbundets krav på avtalsområdena tidskrifter och etermedier är bland annat:
  • Löneökningar på 4,2 procent
  • Höjda lägsta löner med avtalets värde
  • Modell för arbetstidsförkortning som byggs ut över tid 
  • Visstidsregel som innebär att anställning i normalfallet ska erbjudas för hela den period som anställningsbehovet föreligger
  • Informations- och förhandlingsregel gällande visstidsanställningar
  • Rätt till förskottssemester för att säkerställa rätt till betald huvudsemester
  • Rätt till övertidskompensation för deltidsanställda på motsvarande nivå som heltidsanställd för arbete utöver ordinarie dagliga arbetstiden.
  • Förbättringar gällande föräldralön
  • Rätt till ersättning vid tillfällig föräldrapenning i tidskriftsavtalet
  • Tydligare regler om upphovsrätt i etermedievtalet

Fem avtal i avtalsrörelsen

Journalistförbundets förhandlingar i årets avtalsrörelse med Medieföretagen omfattar fem kollektivavtal som löper ut 31 mars, men som fortsätter löpa under förhandlingarna med sju dagars uppsägningstid.

I februari överlämnades krav för avtalsområdena dagspress och public service, där förhandlingar förra veckan inleddes. Senare under våren överlämnas krav för avtalsområdet bemanning.

Läs om läget i avtalsrörelsen här.

När det gäller Journalistförbundets frilansavtal, har det en löpande giltighetstid och är inte uppe för förhandling. Däremot höjs Journalistförbundets frilansrekommendation 2025 med samma procentuella höjning som förhandlas fram i kollektivavtalen för anställda.

 

Bild: Förhandlingschef Katarina Dahlskog och förbundsordförande Ulrika Hyllert. 

Senast ändrad 25 mars 2025