Foto: Tor Johnsson

Oacceptabelt turkiskt krav att stänga nyhetssajt i Sverige 

Publicerad 23 november 2023

”Fullständigt oacceptabelt”. Det säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert efter uppgifterna att turkiska regeringen under Natoförhandlingarna krävt att nyhetssajten Nordic Monitor i Sverige ska stängas ner.

Journalistförbundet har tidigare varnat för risken att den turkiska regeringen använder Nato-medlemskapet som påtryckningsmedel för att komma åt turkiska exiljournalister i Sverige. Nu kommer uppgifter om att den turkiska regeringen, under Natoförhandlingarna med Sverige, krävt att nyhetssajten Nordic Monitor, som drivs av exiljournalister i Sverige, ska stängas ner. Något som Nordic Monitor själva skrivit om på sin sajt.

– Det är fullständigt oacceptabelt att kräva att medier i Sverige ska upphöra med sin verksamhet. Den turkiska regeringens angrepp på journalister och medier är ett hot mot vår yttrandefrihet, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Granskar turkiska regeringen

Nyhetssajten Nordic Monitor grundades 2019 av journalisterna Abdullah Bozkurt and Levent Kenez, som båda tvingats fly Turkiet på grund av sitt arbete som journalister. Där publiceras granskande artiklar om bland annat den turkiska regeringen.

Domstol avslog begäran om utlämning 

År 2020 begärdes Levent Kenez utlämnad till Turkiet, vilket bland andra Journalistförbundet protesterade emot. Högsta domstolen avslog dock Turkiets begäran. Abdullah Bozkurt misshandlades år 2020 utanför sitt hem och båda journalisterna har utsatts för smutskastningskampanjer av regimtrogna turkiska medier.

Senast ändrad 21 december 2023