Foto: Tor Johnsson

Journalistförbundet motsätter sig utlämning av journalister till Turkiet

Publicerad 2 juli 2020

En domstol i Istanbul, Turkiet, har begärt journalisten Levent Kenez utlämnad från Sverige till Turkiet. Levent Kenez som har bott i Sverige sedan 2016 och är medlem i Journalistförbundet har bevakat presidenten Recep Tayyip Erdoğans politik, bland annat som skribent för sajten Nordic monitor. Han var tidigare chefredaktör för tidningen Meydan daily som stängdes ner av den turkiska regeringen 2016. Han har flera gånger anklagas för påstådda brott i Turkiet och även suttit häktad i Turkiet.

– Journalister som granskar eller skriver kritiska texter är väldigt utsatta i Turkiet. Rättsprocesser är ett verktyg som president Erdoğan konsekvent använder för att skrämma och tysta journalister i och utanför Turkiet. Beskedet från domstolen i Istanbul visar att dessa journalister inte kan känna sig lugna ens i Sverige. Det är ytterst allvarligt, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Det är inte första gången som turkiska myndigheter ber Sverige att utlämna en journalist. Även den kände turkiske journalisten Ragıp Zarakolu, som flyttade till Sverige 2013, begärdes utlämnad 2018.

– Det är viktigt att svenska myndigheter är tydliga och försvarar pressfriheten i dessa fall. Om Sverige skulle gå med på Turkiets krav skulle det vara en skam för Sverige och vår yttrandefrihetstradition, säger Ulrika Hyllert.

Det är än så länge oklart om domstolens beslut kommer att leda till att en faktisk begäran om utlämning till Sverige. Ragıp Zarakolus fall gick hela vägen till svenska Högsta domstolen som avslog begäran.

– Förhoppningen är att detta är ett skrämselskott och att de turkiska myndigheterna har lärt sig att det inte är värt att jaga journalister i Sverige. Men det återstår att se, säger Ulrika Hyllert.

Läs gärna IFJ:s uttalande om fallet:

IFJ/EFJ ask Sweden to turn down turkish request for extradition of an exiled journalist (ifj.org)

För mer information, kontakta:
Tove Carlén, jurist Journalistförbundet, 070-267 65 77

Senast ändrad 3 juli 2020