Foto: Tor Johnsson

Stora sparpaket i branschen oroar 

Publicerad 13 september 2023

– På ett vis har vi varit förberedda på det här, men jag är överraskad över hur stora sparpaketen är. Det är enorma nedskärningar och mycket större än vad någon kunnat föreställa sig. Det är väldigt oroande. 

Det säger vår förbundsordförande Ulrika Hyllert i Dagens Nyheter efter de senaste beskeden om stora neddragningar i mediebranschen. I veckan fick medlemmar på Sveriges Radio och Stampen information om besparingar.

Alla är chockade

– Det här är det största enskilda varslet jag har varit med om under mina år på GP. Vi hade ett medlemsmöte direkt efter vd-informationen och alla är chockade. Jag hade gissat på kanske 50, det här är dubbelt så stort. Jag har inte riktigt tagit in siffran. 

Detta säger Gabriella Mohoff som är Journalistförbundets lokala klubbordförande efter att Stampen går ut med hur många tjänster det är som ska bort, även om antalet redaktionella tjänster ännu inte pekats ut.

Läs intervjun i Journalisten

Oklart hur många som drabbas

På Sveriges Radio kom besked om ett omfattande sparpaketet som kommer att innebära både uppsägningar och inställda satsningar.

– Antalet anställda kommer att bli färre, med hur många vet vi inte. Det kommer att bli klart successivt under hösten, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio. 

Läs hela intervjun i Journalisten.

Neddragningar på TV4 

I augusti meddelade TV4 om ett stort sparpaket med en minskning på upp emot 100 tjänster, varav 12 journalisttjänster. Vilket Journalisten uppmärksammade. 
 

Journalistförbundet gör skillnad - för dig och hela branschen. Bli medlem här. 

Senast ändrad 14 september 2023