Foto: Journalistförbundet

Fortsatta avtalsförhandlingar utifrån märket

Publicerad 3 april 2023

Efter att fack och arbetsgivare inom industrin i fredags kom överens om ”märket” med ett löneavtal på 7,4 procent på två år, fortsätter Journalistförbundets förhandlingar om nya kollektivavtal för medlemmarna. 

– Lönehöjningar på 7,4 procent är nu riktmärket för hela avtalsrörelsen, även för våra förhandlingar. Vi analyserar därför överenskommelsen utifrån de krav vi har ställt på våra avtalsområden, säger Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog. 

Journalistförbundet har i år utbytt avtalskrav med motparten Medieföretagen inom Almega på fyra av förbundets fem avtalsområden som ska förhandlas i vår. Bland avtalskraven är frågan om lön den i särklass största frågan för förbundet. Journalistförbundet anser bland annat att det är nödvändigt med en satsning på de lägsta lönerna. 
 
– Vi har medlemmar som kommer in på företagen med väldigt låga löner. Därför har vi ställt krav på en större höjning av de lägsta lönerna i kollektivavtalet, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Läs här om förbundets krav
Läs våra frågor och svar om ”märket”

Senast ändrad 3 april 2023