Foto: Anders Sundin/Gefle Dagblad

Stefan Åsberg tilldelas Tom Alandhs berättarpris

Publicerad 27 februari 2023

Journalisten Stefan Åsberg tilldelas Tom Alandhs berättarpris 2023. Priset och en prissumma på 25 000 kronor går årligen till en journalist för berättande journalistik inom text, radio och tv. 

Tom Alandhs berättarpris delas sedan 2021 ut i samarbete med oss på Journalistförbundet, som hanterar administration och utbetalningar. Valet av vinnare görs av en självständig jury, bestående av Tom Alandh, Heleen Rebel, Inger Ramqvist och Lars Säfström. En jury som i år alltså valt Stefan Åsberg, journalist på SVT, som prisets mottagare. 

I juryns motivering står det: 

“Sireners tjut, en hockeymatch, och jordens skalv och dödens våg. Och drömmar om ett bättre liv. Och krig och mord och terrorbomb. Men bara lugn, Stefan Åsberg är på plats! 

Orädd, orubblig, outtröttlig. Med ögon som sett allt, men ingen trött och cynisk blick. Inte kaxig, inget krångel. Kunnig, klok, och cool som ingen. 

Som om han står och pratar med en kompis på Stortorget i Gävle förklarar han så vi förstår, till och med Donald Trump. Enkelhetens magi. 

Stefan Åsberg är världens berättare som ger oss människors vardag rätt in i våra vardagsrum.”

Delas ut 12 juni i Stockholm

Priset kommer att delas ut den 12 juni 2023 vid en ceremoni på Stadshuskällaren i Stockholm. 2022 tilldelades Anna-Lena Laurén priset och 2021 utsågs Peter Kadhammar som berättarprisets mottagare.
 

Senast ändrad 27 februari 2023