Foto: Journalistförbundet

Tom Alandh instiftar berättarpris  

Publicerad 11 december 2020

Journalisten Tom Alandh kommer nästa år för första gången dela ut Tom Alandhs berättarpris. Det är ett nyinstiftat pris på 25 000 kronor. Det ska årligen delas ut till en journalist för bra berättande journalistik inom text, radio och tv. Detta i samarbete med Journalistförbundet. 

I 52 år har Tom Alandh har arbetat som journalist, varav de senaste 50 åren på SVT. Berättandet och reportaget har alltid stått honom nära i hans arbete.

– För mig är reportaget själva essensen inom journalistiken. Att få berätta om hur människor har det i det samhälle vi lever i, säger Tom Alandh i samband med instiftandet av priset. 

Instiftar priset med prispengar

Tom Alandh har själv flera gånger prisats för sitt berättande. Det senaste tillfället, som kom en stor överraskning för Tom Alandh, var KTH:s stora pris på 1,1 miljoner kronor som han fick i år för sina mästerliga dokumentära reportage. 

– Det var KTH:s rektor som ringde i juni och sa att jag fått deras stora pris och 1,1 miljon! En nästan ofattbar prissumma som det kändes självklart att inte festa upp alldeles själv, säger Tom Alandh och berättar att det var just prissumman som gav honom idén att använda en del av pengarna till ett eget berättarpris.  

"En nästan ofattbar prissumma som det kändes självklart att inte festa upp alldeles själv"

– Det finns, tycker jag, så många fantastiska berättare inom svensk journalistik som aldrig får något pris. Nu får i alla fall tio stycken uppleva den glädjen, säger Tom Alandh som ser att pengarna räcker till att dela ut priset under tio års tid. 

I samarbete med Journalistförbundet

Pengarna som Tom Alandh avsatt för priset, totalt 250 000 kronor, kommer att förvaltas av Journalistförbundet, som även kommer hantera administrationen när prispengarna ska delas ut. Journalistförbundet har däremot inget inflytande i val av pristagare.

Ulrika Hyllert och Tom Alandh

 

– Jag blev jätteglad när Tom Alandh kontaktade oss om ett samarbete. Det känns bra att som Journalistförbund kunna hjälpa till när någon så starkt vill lyfta god journalistik och personer som på olika sätt vigt sina arbetsliv till att lyfta berättandet. Precis som Tom Alandh själv har gjort, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

En jury utsedd för priset

Det är Tom Alandh som utsett en enväldig jury som varje år ska välja en vinnare. Juryn består av fyra ledamöter där Tom Alandh är sammankallande. 

– Juryn består av mig, min klippare Heleen Rebel som jag arbetat med sedan 2006, journalisten Inger Ramqvist som bland annat var med och skrev Dokumentet på Aftonbladet och min kollega på SVT under många år, Lars Säfström, säger Tom Alandh. 

Tom Alandhs berättarpris kommer årligen att delas ut 12 juni, med start 2021. 

Senast ändrad 11 december 2020