Foto: Journalistförbundet

Välkommet beslut om stärkt upphovsrätt

Publicerad 30 november 2022

Sveriges riksdag fattade i dag beslut om att införa EU:s direktiv om upphovsrätt, DSM, i svensk lagstiftning vid årsskiftet. ”Ett välkommet och efterlängtat beslut", säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund. 

EU:s upphovsrättsdirektiv antogs 2019 med krav på att implementeras i samtliga EU-länder. I Sverige har processen varit utdragen och beslut har flera gånger flyttats fram i tid. Dagens beslut av riksdagen välkomnas: 

– Äntligen. Det här är ett välkommet och efterlängtat beslut, som kommer kunna ge medlemmar i Journalistförbundet förbättrade möjligheten att träffa skäliga avtal, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund. 

Tomas Backlund
Foto: Journalistförbundet

Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf har arbetat med att påverka implementeringen av direktivet i Sverige, i syfte att lyfta medlemmars villkor och behov. 

Olle Wilöf
Foto: Journalistförbundet

– Jag kan bland annat se att journalister som är upphovspersoner med den nya lagen får rätt till upphovsrättsersättning i relation till materialets användning, säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf som tillägger att även andra pengar kan tillfalla enskilda medlemmar: 

– Det införs en presspublikations-rätt, som ger svenska medieföretag rätt att få ut pengar från till exempel amerikanska plattformar som Google och Facebook. En andel av dessa pengar ska tillfalla upphovspersonerna. 

Läs beslutet på riksdagens hemsida. 

Senast ändrad 1 december 2022