Foto: Journalistförbundet

Vi skänker ytterligare 200 000 till ukrainska journalister

Publicerad 30 september 2022

I samband med förbundskonferensen som hölls i veckan skänktes igår, 29 september, ytterligare 200 000 kronor till utsatta journalister i Ukraina och journalister på flykt. Detta från Journalistförbundets insamlingsfond som hittills har samlat in 378 000 kronor.

Bidragen kommer från medlemmar, klubbar och arbetsplatser med mera – och en del pengar kom in nu under veckans konferens. I mars skänktes 158 000 kronor från fonden. Vidare skänktes i april 20 000 kronor till en hjälptransport med skyddsutrustning och arbetsverktyg till ukrainska journalister, med bidrag från flera medieföretag och myndigheter, samordnad av Bonnier News.

Gåva till Ukraine Safety Fund

Pengar som samlats in i Journalistförbundets insamlingsfond går till de två journalistförbunden i Ukraina, NUJU och IMTUU, och Europeiska Journalistfederationens EFJ:s arbete med att stötta journalister och mediearbetare i Ukraina. Även ukrainska journalister som tvingats lämna landet kan få hjälp ekonomiskt. De tre organisationerna har tillsammans skapat Ukraine Safety Fund, dit de insamlande pengarna från oss i Sverige oavkortat går. Även internationella journalistfederationen IFJ ingår i arbetet med att samla in pengar till Ukraine Safety Fund.

De insamlade pengarna går till skyddsutrustning, powerbanks och kommunikationsutrustning för att journalister i Ukraina ska fortsatt ska kunna utföra sitt arbete. Pengarna ska även kunna användas av journalistförbunden i Ukraina i arbetet med att fortsatt stötta sina medlemmar lokalt, stötta oberoende medier i landet och att evakuera journalister ut från Ukraina.

Fortsätt att bidra till insamlingen

Det går fortsatt bra att bidra med pengar till insamlingen. Som förbund kommer vi löpande göra överföringar till Ukraine Safety Fund.

Vill du också skänka pengar? Gå in på vår insamlingssida.

Senast ändrad 4 oktober 2022