Foto: Tor Johnsson och Jens Sølvberg

Journalister fördes bort – nu inleder JK förundersökning

Publicerad 24 augusti 2022

Två journalister som bevakade en klimataktion fördes bort av polisen i juni 2022. Journalistförbundet och Reportrar utan gränser anmälde händelsen till Justitiekanslern, som nu inleder en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel.

I anmälan till JK riktar organisationerna kritik mot polisens agerande.

– Att JK väljer att inleda en förundersökning visar att myndigheten tar frågan på allvar. Det är viktigt för både journalister och medborgare att detta utreds ordentligt så att vi förhoppningsvis får veta varför polisens hantering brast på så många punkter, säger Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande.

Organisationerna är inte bara kritiska till själva bortförandet. Polisens bristande respekt för källskyddet är också en fråga som lyfts i anmälan. Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige har haft samtal med polisen om det inträffade.

– Vi har haft en bra dialog, men det är fortfarande obegripligt att polisen agerade som de gjorde. Förhoppningsvis leder JK:s utredning till att polisen förbättrar sina rutiner, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Senast ändrad 24 augusti 2022