Möte med polisen om bortförda journalister

Publicerad 23 juni 2022

Torsdag 23 juni hade Ulrika Hyllert och Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, ett möte med polisen. Mötet hölls på initiativ av våra båda organisationer med anledning av omhändertagandet av två journalister 3 juni.

Det var när journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer bevakade en klimataktion i Stockholm som polisen omhändertog och sökte igenom deras utrustning. Sedan fördes de båda journalisterna bort i polisbil. Polisens agerande var oacceptabelt och fördömdes av Journalistförbundet och Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Under mötet idag med polisens representant Varg Gyllander redogjorde vi för den specifika händelsen. Vi diskuterade också hur polisen bör agera i liknande situationer och hur polisens kunskap och inställning är till både journalisters och allmänhetens rätt att till exempel fotografera och samla in uppgifter enligt grundlagen.

Polisen har tidigare uttryckt att händelsen med omhändertagandet är olyckligt och sa på mötet att det är bra om händelsen granskas. De uttrycker också att de är angelägna om att det fungerar väl för journalister att bevaka händelser och att det i de flesta fall också gör det.

För oss är detta ett steg i arbetet med att säkerställa att polisen agerar korrekt och värnar de grundlagsskyddade rättigheterna.

Senast ändrad 23 juni 2022