Samtal om bildjournalistik 17 maj

Publicerad 9 maj 2022

Tisdag 17 maj anordnar vi ett panelsamtal om bildjournalistik på Galleri Kontrast i Stockholm. Samtalet kommer kunna ses både på plats och på video i efterhand. Det ska handla om redaktionernas strategier för bildjournalistiken – och hoppas kunna göra en spaning in i en förhoppningsvis ljusnande framtid.

Tidningarnas bildredaktioner och antalet redaktionellt anställda fotografer har minskat kraftigt sedan millennieskiftet, och bildjournalist har kallats för ett ”utrotningshotat” yrke, särskilt när det gäller landsortsmedier. Men de senaste åren har flera mediehus anställt bildjournalister, en utveckling som har vållat rubriker i branschmedier. Vad beror skiftet på? Håller en nedåtgående trend på att vända? Har bildjournalistiken och bildens status förstärkts? Hur ser redaktionerna på bildjournalistik och vilka visioner har de? Hur ser förutsättningarna ut framåt för bildjournalister och bildjournalistiskt berättande? Det är några av de frågor som vi hoppas få svar på under samtalet.

I panelen:

Maria Nilsson, JMK
Jonas Berggren, Nordens fotoskola
Torbjörn Jakobsson, Västerbottens-Kuriren
Staffan Löwstedt, SvD

Moderator: Sara Carlsson, Journalistförbundet

Samtalet spelas in, och kommer att kunna ses i efterhand.

För dig som deltar på plats: Samtalet börjar 18.30, men kom gärna en stund innan och titta på utställningen "Tillsammans", Nordens fotoskolas examensutställning.

Senast ändrad 12 maj 2022